Mindjárt jön a pénz az agrárbiztosításra

2016. február 23. kedd - 15:18 / piacesprofit.hu
  •    

Március 15-étől ismét pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. 2016-ban ismét több újdonság található a pályázati felhívásban. Nőtt a keretösszeg, igénybe vehetik a támogatást a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó nagyvállalkozások és önkormányzatok is, illetve az őszi-fagy is bekerült a kockázatok közé. A támogatás igénylésének módja is változik majd, a támogatás mértéke azonban marad a megszokott.

A mezőgazdasági biztosítási díjak támogatási rendszerét a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás szabályozza részletesen. A február elején megjelent felhívás alapján elmondható, hogy a 2012-ben bevezetett Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) II. pillére több változást is tartalmaz, de alapjaiban nem módosul. A Groupama Biztosító, mint a magyar mezőgazdasági biztosítási piac egyik legjelentősebb résztvevője összefoglalta a legfontosabb változásokat.

A mezőgazdasági biztosítási díjak támogatási rendszerének legfontosabb változásai:

  • A mezőgazdasági díjak támogatására rendelkezésre álló keret összeg 2016-ben 4 milliárd forint.
  • Bővült a díjtámogatásra jogosultak köre: kedvezményezett lehet minden aktív mezőgazdasági termelő (8/2015. FM rendelet szerint), azaz idén támogathatóak lehetnek a nagyvállalkozások és az önkormányzatok is.
  • A támogatási kérelmet idén ismét az Egységes Kérelem (EK) felületén kell benyújtani.
  • A biztosítható kockázatok közé bekerült az őszi-fagy is.
KéP: Fotolia

KéP: Fotolia

A rendszer sajátosságai a fentieken túlmenően lényegesen nem változnak, így marad a már jól ismert három díjtámogatott termék:

  1. Csomagbiztosítás az összes kockázatra (jég, tűz, vihar, őszi, téli és tavaszi fagy, aszály, árvíz, felhőszakadás) a főbb növényekre (búza, árpa, tritikálé, rozs, kukorica, napraforgó, repce, alma, körte és szőlő).
  2. Gyakori növényekre (102 növény – köztük fő növények is), választható kockázatokkal köthető a hagyományos kockázati körből – jég, tűz, vihar, őszi és téli fagy. Itt a termelő saját termőhelyi adottságait, technológiáját figyelembe véve meg tudja választani, mely növények esetében, mely kockázatot tartja biztosításra érdemesnek.
  3. Ez a módozat tartalmazza azokat a biztosítási konstrukciókat – növény és kockázat variációk – melyek a rendelet szerint nem biztosíthatóak az előző két módozatban.

Fontos tudnivaló azonban, hogy a korábbi évek gyakorlata megmarad a díjtámogatott biztosítási módozatok kárküszöbének tekintetében, azaz csak 30% hozamcsökkenést meghaladó kár esetén szolgáltatást nyújtó biztosítás kaphat támogatást!

Felelőtlenül bátrak a magyar cégek
A környezetszennyezés, a biodiverzitás fenntartása és a klímaváltozás új és egyre növekvő mértékű kockázatot jelent a vállalkozásoknak. A hagyományos biztosítások nem fedezik az ebből fakadó károk többségét, Magyarországon mégis nagyon csekély az érdeklődés a felelősségbiztosítások iránt.

A Groupama Biztosító kínálatában a támogatott módozatok mellett ezért változatlanul elérhető a kiegészítő biztosítás, mellyel akár a mezőgazdasági biztosítások esetében megszokott 5%-os kárküszöbig kiterjeszthető a biztosítási védelem, a támogatott termékek 30%-os kárküszöbe helyett. Kiegészítő biztosítás mindhárom díjtámogatott módozat mellé köthető.

A Groupama Biztosító 2016-ra olyan új mezőgazdasági kínálatot dolgozott ki ügyfelei részére, melyek lehetővé teszik a támogatások igénybevételét. Az új előírásoknak megfelelő mezőgazdasági biztosítási feltételeket a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága vizsgálja, s jóváhagyás esetén, várhatóan 2016. március közepén kerülnek bevezetésre. Az új feltételek, az új díjtámogatott termékek megjelenéséig a Groupama Biztosító a hagyományos biztosítási termékeit kínálja, melyekkel lefedhető minden szokásos kockázat.

A hektikus időjárás miatt egyre fontosabbak a mezőgazdasági biztosítások

Időjárást tekintve a tavalyi mezőgazdasági év a szélsőségek éve volt. 2014 őszétől 2015 nyaráig egymást váltották az átlagosnál csapadékosabb időszakok és a szárazság. A Groupama Biztosítónál 2015-ben a közel 1900 növénykár bejelentés több, mint 75%-a jégverésről szólt, a biztosítóhoz érkezett bejelentések 7%-a aszálykár volt, emellett a vihar-, fagy-, tűzkár bejelentések voltak gyakoriak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek