Minden pénztárgép új lesz, elvileg

2013. március 18. hétfő - 06:58 / piacesprofit.hu
  •    

Varga Árpád, az adóhatóság elnökhelyettese leszögezte, elvileg minden pénztárgép új típust testesít majd meg, még akkor is, ha a gyakorlatban csak kis átalakítást hajtanak rajtuk végre.

Az elnökhelyettes véleménye szerint a megfelelő támogatási rendszer mellett a kisvállalkozók, boltosok számára sem jelent majd vállalhatatlan terhet a kasszák cseréje, vagy átalakítása – írta az onlinekassza.hu.

„Valószínű, hogy minden pénztárgépet le kell cserélni, hiába használja esetleg egy cég a jelenlegi legmodernebb berendezést” – nyilatkozta egy korábbi rádióműsorban Varga Árpád. A modernebb pénztárgép-rendszereket persze át is lehet alakítani a rendeletnek megfelelően, így a csere esetükben csak annyit jelent, hogy az átalakított gépek már más, új típust testesítenek meg, akkor is, ha a legtöbb alkatrészük egyezik a korábbival.

A pénztárgépek Nemzeti Vám- és Adóhivatalhoz (NAV) történő bekötését tavaly októberben jelentették be. A tervek szerint a rendszer az idén május elejével indul. A a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról, illetve az ez alóli mentességről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  rendelete már megjelent. 

A vállalkozók számára a legfontosabb kérdés az lenne, hogy napvilágra kerüljenek azok az információk is, hogy az állam milyen formában és mértékben támogatja majd a pénztárgépek cseréjét. Erről azonban egyelőre nincs hír.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek