Megint egy piramisjáték, a károsultak futhatnak a pénzük után

2018. augusztus 24. péntek - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az MNB 91 millió forint bírsággal sújtotta az Atlantic GAM S.A. társaságot, mert engedély nélküli befektetési és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végzett. A jegybank az ügyben büntetőfeljelentést is tett.

 

A most zárult vizsgálat megállapította, hogy a társaság visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen fogadott el a nyilvánosságtól pénzeszközöket. Tevékenysége – melyet honlapján, közösségi oldalán, s hangzatos előadásokon népszerűsített – abban állt, hogy

többek között magyar ügyfeleknek ígért egy éves „lekötési idővel” és 90-500 ezer euróig terjedő befektetési összeg fejében heti (!) 4 – 6 százalékos hozamot. Az eljárás során ugyanakkor nem bizonyosodott be, hogy az ügyfélpénzek befektetése érdekében a társaság ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna.

Az Atlantic GAM nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így engedélyhez vagy bejelentéshez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére Magyarországon nem jogosult. A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – a szolgáltató adatait már korábban megjelentette honlapja Figyelmeztetések menüpontjában, s az ügyben büntetőfeljelentést is tett a nyomozó hatóságnál.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Mivel a társaság rendkívül kiterjedt módon – mintegy 22 országot érintően – folytatta tevékenységét, az MNB több nemzetközi megkeresést küldött, így kifejezetten felhívta több külföldi társhatóság figyelmét az ügyre, továbbá az állampolgáraikra vonatkozó információk megküldésével segítette munkájukat.

Az MNB ma publikált határozatában véglegesen megtiltotta az Atlantic GAM-nek a jegybanki engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását, emellett 91 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott vele szemben. A bírságösszeg meghatározásánál az MNB egyebek mellett kiemelt súllyal értékelte, hogy a társaság a korábbi ideiglenes eltiltó végzés ellenére is folytatta működését, a jogszabályokat súlyosan és ismétlődően szegte meg, valamint a tevékenység végzéséhez szükséges – befektetők védelmét biztosító – személyi, tárgyi, technikai feltételekkel sem rendelkezett.

Óriási biztonsági lyukakat talált az MNB egy brókercégnél
Az MNB összesen 9,5 millió forint bírság megfizetésére és a feltárt jogsértések megszüntetésére kötelezte a Random Capital Broker Zrt.-t többek között belső információs és működési hiányosságok miatt.

Súlyosító körülménynek számított továbbá, hogy tevékenységét széles körben – a spanyol Questra World Global SL társasághoz köthető MLM rendszer segítségével – hirdette, ügyfeleiben a jogszerű működés hamis látszatát keltette, valamint az MNB által előírt adatszolgáltatást nem teljesítette. Az MNB egyébiránt a Questra MLM rendszer egyik, tanúként meghallgatott tagját a piacfelügyeleti eljárás elhúzása, akadályozása miatt 400 ezer forint eljárási bírsággal sújtotta.

Mint arra a jegybank már többször felhívta a befektetők figyelmét, az online platformot működtető szolgáltatóknál gyakori, hogy az EU-n kívüli, jellemzően off-shore területen jegyzik be őket, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, s esetükben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül. Hangsúlyosan ajánlott ezért egy-egy szolgáltatás igénybevétele előttellenőrizni, hogy a társaság rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank 

A ma közzétett jegybanki határozat semmilyen formában nem érinti a társaságnak a befektetőkkel szemben fennálló, már átvett pénzösszegekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.