Megéri egy jó szakmát tanulni?

2017. július 27. csütörtök - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Aki ma szeretne jó szakembert találni, könnyen szembesül a kínzó szakemberhiánnyal, melyet az építőipar élénkülése csak tovább fokozott. Az építő szakmák, mint a kőműves, burkoló, ács évek óta a hiányszakmák között szerepelnek, óriási szükség lenne a szakember utánpótlásra. Csakhogy évről-évre egyre kevesebb fiatal választja az építőipart hivatásának. Pedig megérné.

A Mapei Kft. 100 vállalkozó szakembert kérdezett meg, mit szeretnek a szakmájukban és miért ajánlanák a fiataloknak. A válaszadók 30 százaléka a biztos megélhetést emelte ki legfőbb érvként. Szinte mindannyian rámutattak, hogy a jó, megbízható munka biztos megélhetést jelent, különösen vállalkozóként. A megkérdezett szakemberek 26 százaléka a maradandó alkotás létrehozásának élménye miatt ajánlaná a szakmát a fiataloknak.

csak az év végére jöhet fellendülés

Kép SXC

Mindegy, hogy egy konyha burkolásáról, vagy egy ház építéséről van szó, a szakemberek a változatos, kreatív, alkotást szeretik, melyhez hozzájárul a megrendelők jó munkával kivívott tisztelete, elismerése és megbecsülése. „Kétségtelen tény, hogy az építő munkák látványos és kézzelfogható eredményekkel járnak. Emellett a szakemberek új kihívásokkal találkoznak, folyamatos a fejlődés a technológiák, a felhasznált anyagok és módszerek terén, ami állandó szakmai fejlődést kíván a szakemberektől. Mindez a Csíkszentmihályi Mihály átal leírt flow élmény alapja, amitől egy munka jó” – mutat rá Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Rizikós pályán az építőipar
Májusban is jelentős bővülést ért el az építőipar: a termelés 35,4 százalékkal nőtt, a hó végi rendelésállomány pedig 94,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az ingatlan.com kommentárja szerint a friss adatok további növekedést vetítenek előre, ám a kapacitás- és munkaerőhiány visszafoghatja a bővülést.

Vannak, akiket nem elégít ki a pusztán szellemi, vagy adminisztratív munka. Azonban sok fiatal akarata ellenére – családi vagy társadalmi nyomásra – választ „fehér galléros” hivatást, ahol aztán soha nem lesz igazán boldog. Igazi tehetségek kallódnak el, akik kiváló szakemberek lennének, de más területeken középszerűvé válnak.

A megkérdezett vállalkozók 15 százaléka szabadságot emelték ki fontos érvként. A szabadság érzését adja, hogy maguk oszthatják be az idejüket és megválogathatják a munkát és azt is, hogy kivel dolgozzanak. Utóbbi igencsak fontos előnyként merült fel: a szakemberek szeretik a munkájukban a jó hangulatot, a társaságot, a „szakikra” jellemző bajtársiasságot. „Az, hogy mára a nem fehér galléros szakmák «cikivé» váltak, a társadalom felelőssége is. Ha nem ismerik el például az építő munkákat, ha a dolgozók nem kapnak megbecsülést, akkor a fiatalok nem fogják választani” – vélekedik Markovich Béla. Persze az is igaz, hogy a folyamatos tanulás itt is elengedhetetlen, hiszen rohamos a fejlődés ezen a területen is. Ösztönözni kell a kreatív és alkotó fiatalokat, hogy érdeklődjenek az építőipar iránt, hátha ott találják meg a hivatásukat.

A szakemberhiány csak a kisebb gond
Három szempontból vettük górcső alá a magyar építőipar helyzetét. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban van az a gazdasági környezet, ahonnan megrendelést remél az ágazat, másrészt mennyire segítik a növekedést tőke- és hiteloldalról a pénzintézetek. Illetve, ha ez a két feltétel adott a válság utáni fordulathoz, akkor vajon van-e elegendő munkaerő a tartós fellendüléshez?

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor