Megállíthatja az áfa-csalást a külön számla

2017. augusztus 17. csütörtök - 09:27 / piacesprofit.hu
  •    

Szakértők szerint hatékony módszer lehet az áfa-csalás visszaszorítására, ha az áfát külön számlára fizetik az érintettek. 2018-től a tervek szerint Lengyelország is bevezeti a megosztott fizetést az áfában. Olaszországban már működik ez a megoldás, melyik tagállam lehet a következő?

Mi a megosztott fizetés lényege az áfában?

Megosztott fizetés (split payment) lényege, hogy az ellenérték kifizetésekor a vevő (szolgáltatás igénybe vevője) a fizetést két részre osztja: a vételár nettó összegét az eladó bankszámlájára , míg az áfa összegét az eladó speciálisan erre a célra fenntartott áfa-folyószámlára utalja át. Ez a megosztott fizetés egy dedikált átutalás keretén belül történne, amelyben a vevőnek fel kell tüntetnie a számlaszámot, az eladó adószámát, a nettó és az áfa összeget. Az áfacsalás elleni harc szempontjából ez a megoldás azért hatékony, mert az eladó – akinek a kötelezettsége egyébként a vevőtől beszedett áfát az adóhatóság felé befizetni -, nem tud időközben „eltűnni” a pénzzel.

más határidőket szabnak meg az időszakos elszámolású ügyleteknél

Kép: Pixabay

Áfa-folyószámla

A jogalkotó a pénzintézetekre telepíti azt a kötelezettséget, hogy minden „rendes” vállalkozói bankszámla mellé nyissanak egy speciális ún. áfa-folyószámlát, amely fölött az eladó csak korlátozottan rendelkezik. Onnan az eladó csak az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámlára, egy másik áfa-folyószámlára, illetve az adóhatóság által nevesített más folyószámlára utalhat. Az áfa-folyószámláról a „rendes” bankszámlára csak az adóhatóság hozzájárulásával vezethető át a pénz.

Választhatóság és a megosztott fizetéssel járó előnyök

Bár az áfa-folyószámla minden vállalkozói bankszámla mellé „járna”, a lengyel elképzelés szerint a megosztott fizetés mégsem lenne kötelező, legalább is egyelőre. A megosztott fizetést a vevő (és nem az eladó) választhatja. Ezen választás a vevő számára több előnnyel is jár, például az adó levonása során vevőnek ugyan kellő körültekintéssel kell eljárnia, de az adólevonási joga nem sérülhet még akkor sem, ha az eladó adócsaló. Emellett rövidülnek az áfa-visszaigénylési határidők és bizonyos mulasztási bírságok is enyhébbek. Értelemszerűen a megosztott fizetés csak B2B, azaz adóalanyok közötti viszonylatban választható.

Az áfát érintő szabályozás célja, előnyei és hátrányai

A szabályozás célja természetesen az áfacsalás visszaszorítása. A megosztott fizetés nem egy új szabályozási technika: 2015-ben Olaszország vezette be az egyes közintézmények beszerzéseire a megosztott fizetési megoldást, maga az

Öt dolog, amit tudni kell a céges folyószámlahitelről
Mit kell tudnunk a céges folyószámlahitelről, mire való? Mekkora összegben, mikortól és milyen feltételek mellett juthat cége hozzá? Mi a legjobb ajánlat jelenleg a piacon? Szakértő partnerünk, a bankmonitor segítségével összegyűjtöttük az öt legfontosabb dolgot, amit a céges folyószámlahitelről tudni kell. A közösségi média, a legjobb értékesítési felület minden pénzre váltható gyakorlata bemutatkozik a Social Media − 2017 Piac & Profit konferencián. 2017 szeptember 7. Budapest. Részletes program és jelentkezés itt! Gyakori probléma a vállalkozások mindennapjaiban, hogy bevételeik és kiadásaik nem a megfelelő időzítéssel érkeznek a számlára. Ha nincs megfelelő tartalék a cég számláján, fennáll a veszélye, hogy fizetéssel késedelembe fog esni. Hogyan rendelkezhet egy vállalkozás mindig megfelelő készpénztartalékkal?

elv pedig már az EU Áfa Zöldkönyvében is szerepel. A lengyel szabályozás annyiban újszerű, hogy először kerül sor az áfa területét érintően a megosztott fizetés általános bevezetésére, válaszható módon, többfajta, a választást motiváló adóelőny biztosítása mellett.

A megosztott fizetés azonban több kérdést is felvet. A pénzintézetek számára ez egy újabb adminisztratív kötelezettség, amelynek a költségét vélhetően át is fogják hárítani a vállalkozókra, így összességében véve nőhetnek a vállalkozói terhek. Mi a teendő, ha egy számlán több áfa-mérték alá tartozó tétel szerepel? Alternatív fizetési módszerek (illetve pénzforgalmi szolgáltatók) elterjedésével hogyan fog muzsikálni az új rendszer?

Egy biztos: ha a megosztott fizetés Lengyelországban jó eredményeket hoz, akkor számítani lehet arra, hogy a megoldás el fog terjedni más EU-s országokban is, így érdemes lesz nyomon követni a lengyel tapasztalatokat.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek