Már most érdemes lépni az adójóváírásért

2016. június 16. csütörtök - 08:07 / piacesprofit.hu
  •    

A májusi társasági adóbevallásban megjelölt társasági adóelőleg összegének 50 százalékáig már most adójóváírásra jogosító adófelajánlást tehetnek a vállalatok, az év második felére vonatkozóan.

holnaptól teszik közzé a cégek gyorsjelentéseiket

Kép: Pixabay

A nagy májusi társasági adóbevallás dömping után mindenki fellélegezhet, fújhat egyet. Érdemes azonban még a nyári szabadságolások előtt újra számba venni azokat a feladatokat, teendőket, amelyeket nem célszerű tovább halasztgatni. Ilyen teendőnek minősül a társasági adóelőlegből történő film-, színház- és sporttámogatásra vonatkozó adófelajánlás, amelyhez most minden adat rendelkezésre áll.

Tekintettel arra, hogy a május 31-vel benyújtott éves társasági adóbevallásban a vállalkozások meghatározták a júliustól-decemberig terjedő időszakra fizetendő társasági adóelőlegük összegét, így megnyílik a lehetőség, hogy a 16RENDNY nyomtatványon 2016. második felére is felajánlást tegyenek. A társasági adóelőleg összegének 50 százalékig tehető adófelajánlás, amely adójóváírásra jogosítja a támogatást nyújtó vállalkozásokat – hívta fel a figyelmet Fajcsák Gábor, az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

Érdemes a nyári leállások előtt megkeresni a támogatni kívánt szervezeteket, hogy a szükséges igazolás és támogatási keret az adófelajánlás megtételekor a támogató rendelkezésére állhasson.

A legnagyobb adóelőny a film- és színháztámogatással érhető el, hiszen ezeknél a szervezeteknél az adóelőleg terhére történő felajánlás 7,5 százalékos adójóváírással, míg látvány-csapatsport támogatás esetében 6,49 százalékos adóelőnnyel jár. (A rendszerről és lehetőségekről itt olvashat részletesebben!)

Ahhoz, hogy egy vállalkozás már a július havi társasági adóelőlegéből is felajánlást tehessen, június végére be kell szereznie az illetékes hatóság igazolását az adófelajánláshoz kapcsolódóan és azt legkésőbb a 16RENDNY nyomtatvánnyal egyidejűleg továbbítania is kell a NAV felé. Az előadó-művészeti szervezetek támogatásának nagy népszerűségére tekintettel ezen szervezetek részére célszerű minél előbb megtenni a felajánlásokat, mivel a korlátozott befogadási keret idén nagy valószínűséggel már december előtt feltöltődik.

Mit kezdjen a cég a „mikuláscsomaggal”?
Hiába fizetős sok helyen a parkolás, mivel – főként a belvárosban – kevés a parkolóhely, könnyen előfordulhat, hogy a nagy sietségben olyan helyen sikerül megállni a céges autóval, ahol nem lehetne. Ilyenkor a gépjármű üzembentartóját parkolási bírsággal sújthatják, amelynek egyes esetekben az elszámolása nem is olyan egyszerű. A következőben a parkolási bírságok megfizetésének potenciális adókövetkezményeit tekintjük át.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek