Már a versenyképességet fenyegeti a szakemberhiány

2014. június 04. szerda - 06:09 / piacesprofit.hu
  •    

Bár a szakemberhiány világszerte egyre nő, a magyar munkaadók körében végzett felmérés szerint itthon a globális átlagnál jóval nehezebb megfelelő munkaerőt találni: Magyarországon a munkaadók 45 százaléka, míg világszerte 36 százaléka panaszkodott a szakemberhiányra.

Nincs elegendő szaki – Kép. SXC

Világszerte a tavalyi évhez képest egy százalékponttal növekedett azon cégek aránya, amelyek toborzáskor nehézségekbe ütköznek. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében rekordnak számít, és miközben a globális adat mindössze 1 százalékponttal emelkedett a tavaly mérthez képest, Magyarországon 10 százalékpontos az emelkedés – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb felméréséből. (A szolgáltatóközpontok is az egyre súlyosabb szakemberhiányra panaszkodnak.)

A tehetséghiányra panaszkodó magyar munkaadók több mint fele szerint a megfelelő munkaerő hiánya a versenyképesség, termelékenység csökkenéséhez vezet. Míg tavaly a megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott így, az idén ez az arány 51 százalékra emelkedett. „Fel kell készülni arra, hogy a globális verseny a jövőben tovább élesedik a tehetségekért, ezért a munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó oktatásnak és képzésnek minden eddiginél nagyobb jelentősége van” – mondta Kiss Judit, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója.

2014-ben Magyarországon a tíz legnehezebben betölthető munkakör között első helyen áll a szakmunkás, majd a csoportvezető, a mérnök, a sofőr, és a vendéglátóipari dolgozó követi. A hatodik legnehezebben betölthető állás az orvosoké, utána az értékesítő, a könyvelő és pénzügyi szakember, a gépkezelő illetve az informatikus szerepel.

Itt olvashatja tippjeinket, hogyan teheti vonzóbbá a munkavállalók számára vállalkozását!

A magyar munkaadók 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nagy, vagy közepes hatással van az ügyfélkiszolgálásra. Ezen belül 19 százalék válaszolta azt, hogy kifejezetten nagy hatással van a szakemberhiány a társaság működésére. Annak ellenére, hogy érzékelik a szakemberhiányt, meglévő munkaköreiket nem tudják betölteni, a cégek 33 százaléka úgy véli, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nem okoz problémát a mindennapi működésben.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon érinti a szakemberhiány a vállalatát, Magyarországon az ügyfélkiszolgálási képesség csökkenését a válaszadók 56 százaléka említette, a versenyképesség, produktivitás csökkenéséről 51 százalék számolt be. A munkaerő források bővítésének legnépszerűbb megoldása Magyarországon a toborzás kiterjesztése új célcsoportokra, a cégek 26 százaléka szerint, 22 százalék a pályakezdőkben bízik, míg 17 százalék az oktatási intézményekkel való együttműködést választja – vagy pedig egymástól próbálják meg elcsábítani a jó munkatársakat.

Tényleg megéri gondoskodni az embereinkről
A munkáltatói márka megjelenítése több szempontból is fontos személyzeti és gazdasági lépés a cégek életében. A hazai kkv-k számára a munkavállalókkal közösen kialakított stratégia kommunikálása és a munkáltatói brand kiépítése ugyanolyan létszükséglet, mint egy multinacionális cég számára.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor