Lesz miből dagasztani az idén

2013. július 18. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Bőven fedezi a hazai étkezési és takarmányszükségletet az idén a kalászos gabonatermés. Búzából és árpából jelentősebb mennyiség exportra is jut .

A 2013-ban betakarításra váró mintegy 1,774 millió hektár terület 62 százaléka – 1,093 millió hektár – őszi búza, míg 11 százaléka – 193 ezer hektár – őszi árpa vetés – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Kép: SXC

Kedvező termésátlagok árpánál

Az őszi árpa betakarításával gyakorlatilag végeztek a gazdák, a termés 99 százaléka már a magtárakban van. A 193 ezer hektáros területen 4,46 tonna/hektár volt a termésátlag, ami jelentősen meghaladja a tavalyi 3,8 tonnás hektáronkénti hozamot. A beérkezett adatok szerint például az idén még a leggyengébb termésátlaggal rendelkező területek hozama is megközelíti a tavalyi átlagot. A legjobban termő vidékeken pedig a tavalyi átlagtermés majdnem másfélszeresét takarították be a gazdák.

A megyei adatok alapján ebben az évben az őszi árpa aratása Nógrád megyében hozta a legkisebb termésátlagot, hektáronként 3,7 tonnát. A legmagasabb termésátlagot Tolna megyében jegyezték 5,3 tonnával hektáronként, kiemelkedő hozamot ért el Fejér megye is, hektáronkénti 5 tonnás átlaggal. Őszi árpából eddig országosan mintegy 856 ezer tonna került a magtárakba.

Az aratás végéig spórolhatnak a gazdák az útdíjon
Betakarításkor nem nem kell útdíjat fizetniük a gazdáknak. Azok a mezőgazdasági termelők mentesülhetnek az útdíj megfizetése alól, akiknek az éves árbevételük legalább 50 százaléka mezőgazdasági főtevékenységből származik – derül ki a keddtől hatályos és a Magyar Közlöny június 30-ára keltezett 111-es számában megjelent kormányrendeletből.
A mezőgazdasági termelők útdíj-mentességére vonatkozó szabályok szerint a díjköteles útszakaszok használatára az illetékes jegyzőtől lehet kérni meghatározott termények szállítását lehetővé tevő, a díjmentes viszonylati jegy váltására jogosító hatósági bizonyítványt. Ez július 1-je és november 30-a között a kérelemben meghatározott termény betakarításának idejéig, de legfeljebb 30 napig érvényes és a kérelmező székhelye vagy lakóhelye és a használatában álló termőföld, tanya vagy telephely közötti útdíj-köteles útszakaszra vonatkozik.

Jó a búza minősége

Az őszi búza betakarításra váró 1,093 millió hektáros területének 38 százalékáról már learatták a búzát a gazdák. Az eddigi termésátlag 4,6 tonna hektáronként, így 1,93 millió tonna már a magtárakba került.

A legmagasabb termésátlag Tolna megyében közel 6 tonna, Baranya megyében 5,35 tonna, míg a legalacsonyabb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4 tonna hektáronként a jelenlegi adatok alapján. Tavaly a betakarított 1,051 millió hektárról, 3,74 tonnás hektáronkénti termésátlaggal 4 millió tonna volt az összes őszi búza termésmennyisége. (A szakemberek előzetes számítása szerint az idén az őszi búza termésmennyisége országosan 5 millió tonna körül lesz.)

A búza minősége jó, sok helyen pedig kiváló. A betakarított őszi árpa víztartalma 11,5-13 százalék, hektolitersúlya 65-66 kilogramm. Minősége jó, fertőzésektől mentes.