Látszatnövekedés, döntésképtelen bürökrácia – Ez Magyarország!

2012. július 26. csütörtök - 17:05 / piacprofit.hu
  •    

Az elmúlt években, ha nőtt is a magyar gazdaság, az csak a látszat volt, a felvett hitelek segélyre mentek, nem pedig a termelő ágazatok támogatására - fogalmazott Demján Sándor, nagyvállalkozó, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet kibővített elnökségi ülésén, amelyen - kéthetes konzultációsorozata keretében - részt vett Orbán Viktor, miniszterelnök is.

„Miniszterelnök úr, nincs unortodox gazdaságpolitika. Az ott lehet, ahol beruházások vannak. Ezért a legfontosabb lenne a beruházásokat beindítani, olyanokat, amiket termelni tudnak" – fogalmazott Demján Sándor a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a Privátbankár.hu összeállítása szerint. Demján támogatja a munkavédelmi akciótervet, de szerinte arra nem lenne szükség, ha a termelő beruházások beindulnának.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Termelni kell, nem feldolgozni

Demján szerint egy termelő munkahely létrehozása másik hármat jelent, ehhez pedig képzett szakmunkások és a diplomásoknál más képzési arány kell – enélkül aligha lesz meg az 1 millió munkahely. Ha a foglalkoztatás szerkezete megváltozna, meggyógyulna a magyar társadalom – fogalmazott Demján. A TriGránit cégbirodalom feje szerint az elmúlt 10 évben csak "látszat GDP-növekedésről" beszélhetünk, hiszen a felvett hitelek szociálpolitikai célokra mentek el, segélyekre – például beruházásösztönzés helyett.

A foglalkoztatást segítő adócsökkentéseket, különösen a munkahelyvédelmi akciótervet jó irányba tett lépéseknek tartotta a Demján Sándor, de az MTI tudósítása szerint azt is mondta: van filozófiai különbség a vállalkozók és a kormány gondolkodása között, és arra célzott, hogy a termelőberuházások elindításának a kormánynál nagyobb fontosságot tulajdonítanak. A VOSZ ügyvezető elnöke szerint teljesen felül kellene vizsgálni az infrastrukrúra-fejlesztést, és a termelésbe kellene tőkét fektetni.

Nincs pénzük a vállalkozásoknak

Összefogásra lenne szükség
Magyarország a VOSZ ügyvezető elnöke szerint vészhelyzetben van, ezért összefogást sürgetett. Véleménye szerint társadalmi békére van szükség ahhoz, hogy az ország a jelenlegi helyzetből kilábaljon. Fel kell adni azt, hogy Európával együtt fogunk növekedni, ehhez Európának kellene megváltoznia.

Demján Sándor beszélt arról is, hogy mély hiányérzete van a kisvállalkozások piacra jutását segítő lépések miatt, például a közbeszerzések területén. Emlékeztetett arra is: a két évvel ezelőtti megállapodás része volt, hogy az uniós forrásokból a kis- és középvállalkozások 60 százalékban részesedjenek. Úgy vélte, ebben sokat tett a kormány, de a vállalkozásoknak nincs pénzük az önrészhez sem. Véleménye szerint az uniós pénzek lehívásának teljesítése továbbra sem megfelelő, ezért a rendszert felül kell vizsgálni. Felvetette egy beruházási alap létrehozásának lehetőségét is.

Demján Sándor nagy problémaként említette, hogy a bürokrácia döntésképtelen, sőt szavai szerint "sportot űz" abból, hogy ne döntsön. Álláspontja szerint kisebb, hatékonyabb és cselekvőképes államra van szükség. Nagyra értékelte ugyanakkor, hogy a nyugdíjrendszer, a közigazgatás és az oktatás területén a kormány elindította a reformokat.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Aki képes rá, dolgozzon

Orbán Viktor a VOSZ ülésén közölte, hogy idén 200 ezer embernek adnak közmunkát, és szeretné ezt 2013-ban 300 ezerre felvinni. Elmondása szerint nagyban segítené az országot, ha el tudnának jutni odáig, hogy kimondják, egy fizikailag munkára képes ember egy adott hónapban nem kaphat több szociális segélyt egy bizonyos összegnél, és ez nem haladhatja meg a munkabért, talán még a közmunkabért sem, s azt szeretné, ha el tudnának jutni odáig, hogy az összes szociális segélyt, a gyerekeknek juttatott támogatásokat is a "munka rendszerén" keresztül juttatnák el. Orbán Viktor ebben a VOSZ segítségét is kérte.

Az EU-s fejlesztési forrásokkal kapcsolatban a kormányfő megismételte, hogy 2015-ig kell minden fillért ki kell fizetni. Mint mondta, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szerint még van arra esély, hogy ez megvalósuljon. Az adórendszerről szólva pedig hangsúlyozta: nem javasolja, hogy visszalépjenek az arányos egykulcsos adórendszertől. Arról azonban érdemes elgondolkodni, hogy miként lehet a magas jövedelmű rétegeknél kitalálni egy olyan szabályt, ami nem az államkasszába, hanem befektetési alapba vonná a pénzüket.

Tohonya és lassú az intézményrendszer

Konzultációsorozat
Orbán Viktor a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel múlt hétfőn kezdett konzultációsorozatának állomásain elsőként találkozott a KDNP vezetőivel, majd a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével, részt vett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek az Új Széchenyi Terv eredményeit összegző tanácskozásán, konzultált a Nemzeti Fórum vezetőivel, közös nyilatkozatot írt alá Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökével, és tárgyalt a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőivel is. Hétfőn az Országos Roma Önkormányzat, kedden pedig a Fidelitas vezetőivel, illetve borászokkal konzultált a pártelnök-miniszterelnök. Szerdán szakszervezeti vezetőkkel folytatta konzultációsorozatát, Gaskó Istvánnal, a LIGA elnökével és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével tárgyal a munkavállalókat érintő aktuális ügyekről. A kéthetes konzultációsorozata zárásaként, Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke meghívására vett részt a miniszterelnök a VOSZ kibővített elnökségi ülésén.

A miniszterelnök a VOSZ fórumán elhangzottakra reagálva elfogadta azt a kritikát, hogy a magyar állami intézményrendszer nem nyújt kellő segítséget a magyar vállalkozásoknak a piacra jutáshoz. Szerinte ez a intézményrendszer "tohonyasága", "lassúsága", okozza, és bár tettek lépéseket, valóban nem történt meg a hibák kijavítása 2010 után.

Az adóbeszedés hatékonyságával kapcsolatban a kormányfő közölte: jövő héten konzultál az adóhivatal vezetőjével, mert vélemény szerint túlságosan sok áfa maradt kint. Ahhoz képest, hogy az adókat csökkenteni akarjuk, nem elég pozitív a válasz az adó elkerülés szempontjából a magyar társadalom részéről – vélekedett a miniszterelnök, aki szerint az adóhivatalnak ebben "komoly tartalékai vannak", de fontos, hogy a vállalkozók ezt ne érezzék zaklatásnak. A miniszterelnök ezért egy szigorúbb, korrektebb, zaklatásmentes adóbeszedési rendszert működtetését tartotta fontosnak.