Könnyebb lesz kártérítéshez jutni a mezőgazdaságban

2017. február 23. csütörtök - 12:33 / piacesprofit.hu
  •    

Könnyebb lesz kártérítéshez jutni a mezőgazdaságban, ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást. Így kifizethetővé válna a kárenyhítési alapban évről évre bennmaradó pénz is.

Nem az eddigi üzemi szinten, hanem károsodott növénykultúránként kell elérniük ezentúl a mezőgazdasági termelőknek legalább 15 százalékos hozamérték-csökkenést ahhoz, hogy kártalanítást kaphassanak az állami kárenyhítési rendszerből. A parlament előtt lévő törvénymódosítási javaslat szerint a szabályozási változtatással a gazdálkodók több jogos kártalanításhoz juthatnak.

A mostanáig alkalmazott gyakorlat túl szigorú volt, miközben az állami kárenyhítési alapban mára 24 milliárd forint kifizetetlen forrás halmozódott fel. A szabályozási könnyítéshez Brüsszel előzetesen hozzájárult, így azt már 2017-ben alkalmazni lehet, ha a parlament a törvénymódosítást megszavazza – közölte az Agrárszektor.hu.

arcát törlő munkás szántóföldön

Kép: MTI

A 15 százalékos üzemi szintű hozamérték-kieséssel az volt a baj, hogy egy-egy gazdaságban a nem károsodott növénykultúrák hozamérték-többlete sok esetben kioltotta a károsultak hozamérték-csökkenését. Így a termelőket hiába érte egy-egy kultúrájukban komoly kár, az állami kártérítésekre sokszor nem váltak jogosulttá.

A törvénymódosítás után is megmarad ugyanakkor az a feltétel, hogy az állami kártérítésekhez a károsodott növénykultúráknak minimum 30 százalékos hozamcsökkenést kell elszenvedniük. Vagyis a termelőknek növénykultúránként kettős előírásnak kell majd eleget tenniük: legalább 30 százalékos termésveszteséget és minimum 15 százalékos hozamérték-csökkenést kell kimutatniuk.

Kiterjesztenék az aszály fogalmát is a mostani definícióhoz képest, szintén a jogos kártérítések növelése érdekében. A változtatáshoz az unió engedélye is kell.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek