Ki fejlődik a legdinamikusabban Magyarországon?

2011. december 02. péntek - 13:10 / piac-profit.hu
  •    

Miközben rengeteg rossz hír kering a magyar gazdaság és benne a kkv-k teljesítményéről, vannak cégek, amelyek ilyen körülmények között is innovatívak és dinamikusan fejlődnek. A 30 leginnovatívabb részesült elismerésben az immár negyedik alkalommal megrendezett Pegazus Díjátadó Gála keretében.

A Pegazus Díj a legdinamikusabban fejlődő magyarországi kis- és középvállalkozások teljesítményét ismeri el. Az elismeréseket a díjat alapító Enterprise Investors magán- és kockázati tőkealap-kezelő vállalat; a Dun & Bradstreet, nemzetközi cégminősítő, valamint a támogatóként csatlakozó Ernst & Young vezető könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató; illetve hazánk egyik legnagyobb ügyvédi irodája, a White & Case LLP nemzetközi ügyvédi iroda adta át a Magyar Tudományos Akadémián, 2011. december 1-jén megrendezett exkluzív díjátadó gála keretében. (Európa 10 legjobb vállalkozása közé sorolták a Lipóti Pékséget és vezetőjét, Tóth Pétert az European Business Awards ‘Év vállalkozója’ díjának rangsorában.)

 

Toplistások
„FELTÖREKVŐ” kategória
Nyugat-Magyarországi Régió
1. LV Metal Kft.
2. VARINOX Kft.
3. JAKAB Kft.
Közép-Magyarországi Régió
1. IQ PRESS Kft.
2. BÉR-ELEK Kft.
3. SzámHEAD Kft.
Kelet-Magyarországi Régió
1. MLI VASKER Kft.
2. Ferrand Kft.
3. PA-COMP Kft.
„PIACVEZETŐ” kategória
Nyugat-Magyarországi Régió
1. AGROFEED Kft.
2. TUTTI Élelmiszeripari Kft.
3. FOREST-PAPÍR Kft.
Közép-Magyarországi Régió
1. MOGYI Kft.
2. ECSERI Kft.
3. MIZSEPACK Kft.
Kelet-Magyarországi Régió
1. FUX Zrt.
2. MOZAIK KIADÓ Kft.
3. HAJDÚHÚS 2000 Kft.

Két kategóriában (Piacvezető és Feltörekvő) három régió (Nyugat-Magyarország, Közép-Magyarország, Kelet-Magyarország) összesen 30 kiemelkedő növekedést felmutató vállalkozása részesült elismerésben. A Pegazus Díjat elnyerő vállalatok legnagyobb arányban két iparág szereplői közül kerültek ki. A díjazottak közül 5 vállalkozás az ipari fémfeldolgozás és megmunkálás, míg 4 vállalkozás az élelmiszergyártás és feldolgozás területén tevékenykedik. A díjazott cégek nyilvános árbevétel adatainak összevetése alapján, éves szinten átlagosan 47 százalékos árbevétel növekedést értek el a vizsgált, 2008-2010 közötti időszakban.

„Rengeteg a rossz hír a magyar gazdaság teljesítményét illetően, ezért továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Pegazus Díj keretében bemutassuk, hogy vannak olyan többségi magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások, melyek képesek dinamikusan növekedni. A díjazott cégek sikerének több összetevője lehet, az azonban látható, hogy a feldolgozóiparból nagyobb arányban kerültek ki átlag felett növekedő vállalkozások ” – fogalmazott Tüske Tamás, az Enterprise Investors ország igazgatója, befektetési szakértő. (Az Uránia Filmszínházban adták át az Ország Boltja trófeákat, a fődíjat a 220volt.hu elektronikai webáruház nyerte el.)

„FELTÖREKVŐ” kategória

A nyugat-magyarországi régió legjobbjának az LV Metal Kft.-t találta a zsűri, mely különféle lemezmegmunkálással, illetve hegesztett alkatrészek gyártásával foglalkozik. A cég a 2008-2010 közötti időszakban átlagosan több mint 42 százalékos árbevétel növekedést produkált évente. A közép-magyarországi régió első helyezettje az IQ PRESS Kft. lett; mely lap- és könyvkiadással foglalkozik, és átlagosan 71 százalékos árbevétel növekedést ért el a 2008-2010 közötti időszakban éves szinten. A kategória kelet-magyarországi bajnoka pedig a MLI VASKER Acélszerkezetgyártó Kft. lett, amely különféle fémszerkezetek gyártásával foglalkozik. A cég 2008-2010 között éves szinten átlagosan 105 százalékos árbevétel növekedést ért el.

„PIACVEZETŐ” kategória

A „PIACVEZETŐ” kategóriában a nyugat-magyarországi régióban első helyet ért el az AGROFEED Kft., amely 2008 és 2010 között 28 százalékos átlagos árbevétel növekedést ért el évente. A cég holland technológiára alapuló premix és prestarter állattakarmány gyártásával foglalkozik. A közép-magyarországi régióból a MOGYI Kft. lett a legjobb; a cég különféle olajos magvak pörkölésével, csomagolásával és forgalmazásával foglalkozik. A társaság átlagos éves árbevétel növekedése 2008-2010 között 20 százalékos volt. A kategória győztese a kelet-magyarországi régióban a FUX Zrt. lett. A vállalat fő tevékenysége alumíniumból és acélból készült szabadvezetékek, szigetelt légvezetékek, emelés és rögzítéstechnikai eszközök, réztermékek és építészeti kötelek gyártása. A cég 17 százalékos átlagos árbevétel növekedést ért el évente a vizsgált időszakban.

„A gazdasági helyezet alakulása az egész vállalati szektor, így a díjazottak teljesítményére is rányomta bélyegét. Míg a válság előtt a 2006 – 2008 közötti időszakot vizsgálva a kategória díjazottjai általában 30 százalék felett tudtak növekedni, addig idén 20 százalék alatti növekedéssel is be lehetett kerülni a díjazotti körbe. A 20 és 30 százalék közötti árbevétel növekedés is példaértékű a jelenlegi gazdasági helyzetben, és elismerést érdemelnek a kategória nyertesei, hogy a gazdasági nehézségek ellenére is ilyen szép eredményt produkáltak” – nyilatkozta Keleti József, a Dun & Bradstreet ügyvezető igazgatója.

 

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor