Ki fizeti az áfát a cégautó után?

2013. július 24. szerda - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

A 2013. április 21-től érvényes áfatörvény több ponton is változást hozott a céges személygépkocsik értékesítésével kapcsolatosan. Kinek kedvez a változás a cégautó értékesítése kapcsán?

Ki fizeti az áfát? – Kép: SXC

Április 21-től érvényes az az áfatörvény-változás, amelynek értelmében a személygépkocsi értékesítése adómentes akkor is, ha a beszerzés ugyan adómentes volt, de adóköteles lett volna, és az áfa törvény szerint az áfa nem lett volna levonható – írja Ágoston Péter az RSM-DTM nemzetközi adóképviseleti vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Régi és új szabályozás – mik az eltérések?

Amikor egy vállalkozás új vagy használt autót vásárol, és erről áfás számlát kap, akkor az áfát az eladó ugyan megfizeti, a vállalkozás azonban nem vonhatja le. Amikor ezt az autót a vállalkozás eladja, akkor ez az értékesítés áfamentes. Eddig nincs változás a szabályozásban.

Amikor a vállalkozás vevője, tehát a példánkban az autó harmadik tulajdonosa adja el az autót, akkor a régi szabályozás szerint áfás számlát kellett kiállítania – ezzel a kör újraindult, és ugyanannak az autónak a vállalkozások közötti adásvétele egyszer áfás volt, egyszer adómentes. Ebben történt változás április 21-től. A harmadik tulajdonos már jogosult áfa-mentes számlát kiállítani – és utána mindenki

Az új szabályok szerint az az autóértékesítés, amelyhez kapcsolódóan a beszerzés áfamentes volt, április 21-e után adómentes lehet. Talán azért várat még magára az új lehetőség felismerése és elterjedése, mert nem az első, hanem a harmadik, illetve a további tulajdonosok értékesítéseit érinti – mindenképpen érdemes azonban élni vele.

A flottás kocsi használt autóként is megéri?

Az évek óta stagnáló új autó piac miatt egyre kevesebb fiatal használt autó keresi gazdáját, miközben nem könnyű elkerülni a külföldről behozott, nehezen ellenőrizhető előélettel rendelkező használt járműveket – állítják a szakértők, akik megoldást is látnak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek