Így töri meg a hallgatást a GVH

2016. június 21. kedd - 11:23 / piacesprofit.hu
  •    

A Gazdasági Versenyhivatal és a Versenyhivatal elnöke közös közleményben mutatja be az „engedékenységi politika” intézményét – az új állásfoglalás számos részletben egyértelműsíti az eddigi szabályokat a kartellek ellen felszólalók hallgatásának megtörésére.

bárhol lehet kartellezni

Bárhol lehet kartellezni – Kép: GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének és a Versenytanács elnökének 2016. június 7-én hatályba lépett közös közleménye érthetően és egyértelműen mutatja be az engedékenységi politika jogintézményét, valamint a GVH jogalkalmazási gyakorlatát, ezzel is ösztönözve a vállalkozásokat engedékenységi kérelmek benyújtására. A GVH elsődleges jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, figyelemmel arra, hogy a kartellek káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva. A kartellek feltárásánál gyakran a „hallgatás megtörése”, így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése a sikeres fellépés kulcsa. A versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak információhoz – ennek egyik eszköze az engedékenységi politika. Az Európai Bizottság éppen az engedékenységi politika alkalmazásával tárja fel a kartellügyek nagy többségét, mintegy 90%-át.

Jössz csetre GVH?
A nyugati mintára bevezetett Kartell Chat intézménye közvetlen és modern kapcsolatot teremt a versenyfelügyelet és a hétköznapi magánszemély között – kérdés persze, hogy ez a fórum mennyire mozgatja meg az érdekeltek fantáziáját.

Az engedékenységi közlemény alapvetően nem változtat a GVH korábbi, az engedékenységi tájékoztatóban ismertetett gyakorlatán, csupán néhány részletkérdéssel egészíti ki az ott írtakat. Ezek között említhető, hogy a kartellező vállalkozásokkal szembeni közbeszerzési szankciók módosultak az új közbeszerzési törvény hatálybalépésével, illetve a versenytörvénynek az engedékenységi nyilatkozatok betekinthetőségével kapcsolatos szabályai is megváltoztak, így ezen szabályok átvezetése szükségessé vált. Továbbá, a GVH jogalkalmazói gyakorlatában az engedékenységi politika hatályával, illetve az engedékenységi kérelem benyújtására jogosult vállalkozások körével, valamint a kérelem tartalmával kapcsolatos kérdések merültek fel, így a GVH ezek tekintetében is szükségesnek tartotta iránymutatás adását.

A GVH engedékenységi politikájának részletszabályai korábban a GVH engedékenységi tájékoztatójában jelentek meg. Jelen közlemény a korábbi engedékenységi tájékoztató szabályait veszi át, és egyes kérdéseket a korábbiaknál részletesebben szabályoz. A GVH a közlemény közzétételével növelni kívánja jogalkalmazási gyakorlatának kiszámíthatóságát, egyúttal előmozdítva az ügyfelek engedékenységi eljárásokban való részvételét és sikeres lefolytatását.

A GVH tájékoztató oldalát a kartellekről itt találja!

Akkor is szem előtt lehet, mikor nem is gondolná
Kartellezni lehet vízibiciklin, kocsmában, de pálmaházban is. Öltönyben, illetve anélkül. Kevesen tudják, hogy akkor is szem előtt lehetnek, amikor a legkevésbé gondolnák. A kkv-k sokszor fel sem ismerik a jeleket, pedig súlyos jogsértésről van szó.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek