Így készüljünk hitelt felvenni, hogy meg is kapjuk

2014. március 10. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Minden vállalkozó felkapta a fejét az MNB 2,5%-os hitelének a hallatán, mégis nagyon kevesen tudták megszerezni ezt a forrást. A Piac&Profit szakértője segít, hogyan készüljünk, hogy nagyobb eséllyel lehessen sikeres a kérelem.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/1shots

Minden nyolcadik cég részt vett a hitelprogramban – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2014 februárjában reprezentatív felméréséből. A legkisebb vállalkozások csak viszonylag alacsony arányban vettek részt a programban, a jegybanki eszköz kedvező hatása inkább a nagyobb cégeknél csapódott le.

Alig két hónap alatt 50 milliárd forintnyi hitelt ítéltek meg a bankok a jegybank Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában. A könnyített feltételek számos cég számára jelentenek vonzó lehetőséget, ugyanakkor a bankok nem lazítottak a hitelfeltételeken. A következő, 3 részes sorozatunkban bemutatjuk, hogyan tudunk a lehető legjobban felkészülni az MNB hitel felvételére.

1. Az előkészületeken áll vagy bukhat a hitelkérelem

Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy MNB hitel csak a legjobb hitelképességű cégeknek, a legjobb biztosítéki fedezet ellett adnak a bankok. Ráadásul, ha egy bank elutasította az egyszer benyújtott hitelkérelmünket, akkor második esélyünk már nem biztos, hogy lesz, vagy legalábbis lényegesen rosszabbak – azt gondolná a bank, hogy a második üzleti terv már az elutasítás tapasztalatai alapján „kozmetikázott” számokat takar. És ez gyakran így is van. Tehát nagyon fontos, hogy

Így ne bukja el a hitelkérelmét!
Azért nem csak NHP van a világon, de ha más típusú hitelre pályáznánk cégünkkel, akkor is érdemes tisztában lenni a bírálat folyamatát segítő tényezőkkel, illetve azokkal a szempontokkal is, amelyek eleve kizárják a banki hitel felvételét.

2. Amit először néz meg egy bank

Első lépésként minden bank az úgynevezett „KO -kritériumokat” vizsgálja meg. Ezek azok a feltételek, amelyeket ha nem teljesít a vállalkozás, akkor sajnos be sem nyújthatja hiteligényét. A legjellemzőbb legfontosabb KO kritériumok:

  • A vállalkozás nem rendelkezhet lejárt esedékességű adó, vagy adók módjára behajtható köztartozással
  • A vállalkozás nem rendelkezhet lejárt hitel-, kölcsön-, vagy lízingtartozással
  • A vállalkozás nem állhat végrehajtási-, csőd-, felszámolási eljárás, vagy végelszámolás alatt áll

Ha hitelt szeretnénk felvenni, akkor első lépésként gondoskodnunk kell arról, hogy mindhárom fenti feltétel teljesüljön.

A fentieken kívül fontos még a vállalkozás kora, illetve tevékenységi köre.

Fontos, hogy a céget 2013. január 1 előtt jegyezzék be, de a szerencsés az, ha a vállalkozás rendelkezik legalább 2 teljes lezárt üzleti évvel. A tevékenységi kör szintén meghatározza a hitelfelvételi esélyeket. Vannak előnnyel és vannak hátránnyal induló cégek. A tapasztalatok szerint a bankok kifejezetten szívesen finanszírozzák az ipari-gyártó cégeket (pl.: gépgyártás, járműgyártás, élelmiszeripar), távközlési szolgáltatókat, illetve egyes bankok az agárszektort. Nehezebb a dolga az építőipari, közúti fuvarozói és a gépjármű kereskedő cégeknek. De nekik sem szabad feladni, csak tudatosabban kell finanszírozó bankot keresniük!

Cikksorozatunk Gulyás Gábor, a Cegfinanszirozas.hu Pénzügyi Portál szakértője segítségével készült.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek