Így kerülhetjük el a nyári leállást!

2014. június 13. péntek - 15:03 / piacesprofit.hu
  •    

Elindult a vakáció, ami komoly kihívás elé állítja a vállalatokat a dolgozók szabadságai miatt. Sok cégnél ez ahhoz vezet, hogy néhány hétre le is állnak a nyári szezonban, ami komolyan megnöveli a költségeket, pedig vannak olyan alternatívák, amelyekkel ez elkerülhető.

Megkezdődött a vakáció, de nem kell az üzletnek is szabira mennie

A június közepétől augusztus végéig terjedő bő két hónapban munkavállalók százezrei veszik ki éves szabadságuk legnagyobb részét. Ez bizonyos cégeknél néhány hetes nyári leállást is szükségessé tesz. Milyen alternatívák állnak rendelkezésre nyáron a normál üzleti működés biztosításához? –  teszi fel a kérdést együttműködő partnerünk, a HR Portál cikke.

Túlóra

Házon belüli megoldásként a túlóra kézenfekvőnek tűnik. Ha csak egy-egy munkatárs feladatait kell ellátni néhány napra, a legtöbb cég ezt az egyszerű módszert választja. Ez esetben figyelembe kell venni, hogy a teljesíthető túlórák számát a törvény átlagosan 250 órában határozza meg, amit az év közben felvett dolgozók esetén csak időarányosan lehet igénybe venni, és be kell tartani a munka- és a pihenőidő arányát is. Egy héten rendkívüli munka esetén a 40 órás általános munkaidőkeret 48 órára, készenlét esetén 72 órára nőhet. (Amit a munkavédelmi felügyelők előszeretettel ellenőriznek.) Mivel a nyári időszakban rendszeresen előfordul, hogy több kolléga azonos napokon vagy héten szeretne szabadságra menni, fontos megismerni a házon kívüli lehetőségeket is.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Ha a cégnél rendelkezésre áll a kapacitás és szaktudás, ami az alkalmi munkások toborzását, munkaügyi adminisztrációját és hatósági bejelentését is elvégzi, akkor alkalmazhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében munkavállalókat. Az így felvett munkaerő rugalmasan foglalkoztatható, de alkalmi munka esetén maximum havi 15 napon, összesen évi 90 napon keresztül állhat ugyanazon munkaadó rendelkezésére. Idénymunkásokat évi maximum 120 napig foglalkoztathat a cég. A hatóságok igyekeznek a kapcsolódó adminisztratív terheket csökkenteni.

Diákmunka

Ha a szezonális feladatokat a cég egy diákszövetkezetekre bízza, a szakmai irányítást megtartva a munkaidő visszaigazolásán kívül semmi dolga. A diákszövetkezetek a toborzást-kiválasztást, a hatósági bejelentéseket, a munkaügyi adminisztrációt, a bérszámfejtést, a bérek utalását is elvégzik a cégek helyett. Ha pedig a feladatok ellátása során további létszámra van szükség, több tízezres adatbázisból, vagy hatékony toborzási rendszerek révén néhány napon belül tudnak új diákot munkába állítani pár napra vagy akár hónapokra is. Rendkívül rugalmas alternatíva: pontosan a feladat elvégzéséhez szükséges időtartamban lehet diákmunkát alkalmazni, akár csak néhány órára vagy napra, de akár évekre is jelentős adókedvezményekkel.

Így alkalmazzunk diákot, hogy ne bírságoljon a NAV!
Vége a tanévnek, és ismét sok tízezernyi diák igyekszik zsebpénzét valamilyen nyári munkával kiegészíteni. A munka jellegétől és időtartamától függően igen sokféle foglalkoztatási lehetőséggel élhetnek a cégek, melyekre azonban igen eltérő jogszabályi előírások vonatkoznak.