Idén zárul a pénzeszsák

2016. március 08. kedd - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Várhatóan az év második felében beszűkül a Jeremie alapok tevékenysége, de magántőkéből folytatják tevékenységüket az alapkezelők. Tavaly a befektetések háromnegyede az üzleti és ipari szolgáltatásokkal, az energetikai és környezetvédelmi tevékenységekkel, illetve a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó cégekbe áramlott.

kezek pénzt lobogtatnak

Kép: Flick

Összesen 31,8 milliárd forint volt a kockázati- és magántőke-befektetések értéke 2015-ben. Bár ez az összeg 58 százalékos visszaesést mutat a 2014-es év 54,9 milliárdos befektetéséhez képest, azonban nem feltétlenül jelent valódi csökkenést; 2015-ben több olyan magas értékű magántőke-tranzakció realizálódott, amelyek befektetési értékét a felek nem hozták nyilvánosságra – hívta fel a figyelmet a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése. A befektetések jelentős részét a Jeremie alapok bonyolították, ez a lehetőség viszont az idén kifullad, és a folytatás egyelőre bizonytalan.

Fel kell öltöztetni a menyasszonyt a jó üzlethez
Több száz eladó ígéretes magyar cég jelenhet meg az elkövetkező időszakban a piacon, ami az eladási ár csökkenéséhez is vezethet. De vannak jelek, ami miatt mégis megérheti az elkövetkező időszakban piacra dobni a cégünket – véli Horgos Lénárd, a HVCA elnökségi tagja.

„Az idei év első félévében a tavalyihoz hasonló aktivitásra számítunk, de utána a legaktívabb Jeremie alapok egy ideg várhatóan nem lesznek a befektetők között. Bízunk benne, hogy a Jeremie program folytatódik, és a szektor aktivitása nem esik vissza a 2010-et megelőző szintre. Ettől függetlenül az alapkezelők egy része várhatóan megpróbálja új alapok indítását, akár tisztán magánforrások gyűjtésével, így 2016 második felétől a tőkebevonás kerül a hazai alapkezelők működésének fókuszába” – foglalta össze Zsembery Levente, a HVCA elnöke.

A szolgáltatások a legnépszerűbb célpontok

2015-ben az összes tőkebefektetés 39 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, 21 százalékot az energetikával, valamint környezeti projektekkel, míg 12 százalékot a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be.

Összesen 27 alap fektetett be magyar vállalatokba tavaly. Közülük 12 helyezett ki 1 milliárd forintnál többet, amik együttesen az összes befektetés értékének közel 80 százalékát adták. Az alapok befektetői összetételét vizsgálva az látszik, hogy mind számot, mind értéket vizsgálva a Jeremie alapok zárták a legtöbb tranzakciót: tavaly összesen 23,9 milliárd forintot invesztáltak 67 társaságba. A befektetett tőke 12 százalékát (3,7 milliárd forint) 6 magántőkealap biztosította 10 vállalat számára. További 13 százaléknyi összeget (4,3 milliárd forint) az állami hátterű alapok fektettek be mindösszesen 32, jellemzően startup vállalkozásba. Hogy az idén kiket keres meg a tőke, arról itt olvashat!

Átírhatja a vállalatok finanszírozását a közös uniós tőkepiac
Az Európai Bizottság elindította a tőkepiaci unióra vonatkozó cselekvési tervet, amely segít abban, hogy 2019-re létrejöjjön a 28 uniós tagállam egységes tőkepiaca, ami növelheti és diverzifikálhatná az európai vállalkozások finanszírozási forrásait.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek