Hogyan legyen családbarát főnök?

2014. január 17. péntek - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Képzelje el, hogy az egyik legjobb alkalmazottja arra kéri, időnként hadd érjen be később a munkahelyére, hogy egy-egy délelőttöt a gyermekével tölthessen. Esetleg egy-egy nap hadd dolgozzon otthonról, hogy a családja közelében lehessen? Megmutatjuk, milyen előnyei lehetnek, ha nem utasít el csípőből egy ilyen kérést.

Kép:Restorsea

Az információtechnológia fejlődésével egyre kevésbé kötnek helyhez az irodai feladatok, a legtöbb szellemi feladat akárhonnan és akármikor elvégezhető. A legtöbb vezető persze retteg attól, hogy ha nagyobb rugalmasságot ad a dolgozóinak, csak kicsúsznak a figyelő tekintete alól és kerülik messziről a munkát, pedig a legtöbb esetben épp az ellenkezője az igaz. Íme néhány jótanács, hogyan legyen megértő a családos munkatársakkal szemben.

Koncentráljon arra, mit kell a beosztottjainak csinálnia, ne arra, mikor és hogyan. Az információs technológiák mai fejlettségi szintjén a legtöbb szellemi munka már az irodán ás a hivatalos munkaidőn kívül is elvégezhető. Ennek ellenére a legtöbb főnök még mindig úgy gondolja, hogy a munkavállalóinak az irodában kell ülniük ahhoz, hogy maximálisan hatékonyak legyenek. Bár a munkahely valóban fontos lehet a formális meetingek és az informális beszélgetések miatt, melyek elengedhetetlenek az új ötletek és megoldások születéséhez, valójában az irodai munka legalább 30 százaléka elvégezhető általában otthonról és akár munkaidőn kívül is. Ma már rengeteg hasznos program és alkalmazás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a munkatársak fenn tudják tartani a kommunikációt és az adatforgalmat és elérhetőek maradjanak a kollégák és az ügyfelek számára.

Mérje a teljesítményt a lehető leghatékonyabban. A rugalmas helyen és időben dolgozó alkalmazottak teljesítményét természetesen valahogy mérni kell. Amikor a vezetőknek nincs alkalmas eszköze az eredmények mérésére, elkezdenek általánosságokra támaszkodni az eredményeket illetően, vagy ami a legrosszabb, a beosztottak beszámolóira. Ilyenkor aztán óhatatlanul áldozatul esnek az olyan előítéletes csapdákba, mint a korábbi eredmények, a hasonló esetek vagy a hírnév alapján történő értékelés. A megoldás, hogy a rugalmas munkavégzéssel együtt rugalmasan kell kezelni az értékelőrendszereket is. Nem elég évente egyszer kiértékelni az eredményeket, a dolgozóknak ennél komolyabb elszámolást kell adnia az elvégzett feladatokról, eredményekről. A cégvezető és az alkalmazott jó, ha minél gyakrabban találkozik. Nem csak azért, hogy kiértékeljék az elért eredményeket, hanem legalább annyira azért is, hogy pontosan meg tudják határozni az elérendő célokat és eredményeket. A rugalmas időbeosztásban dolgozó számára létfontosságú egy olyan rendszer, amely pontosan ki tudja értékelni az eredményeket és konstruktívan irányítja a munkájukat.

Ossza ki a feladatokat, irányítsa az embereket és hagyja őket, hogy elnyerjék a bizalmát. A legjobb befektetések egyike, ha megtanítjuk a dolgozóinkat, hogyan tudják a közép- és hosszútávú feladataikat a legjobban ellátni önállóan. Segítsen nekik tanácsokkal, visszajelzésekkel, segédanyagokkal, még akkor is, ha ez eleinte komoly pluszmunkát igényel és ellentmond az ösztöneinek. Az eredményként érkező magasabb produktivitás és nagyobb kölcsönös bizalom hosszútávon rendkívül kifizetődő. Ezen kívül, ha a dolgozók azt érzik, kevésbé szól bele a vezetőség, mikor és hogyan dolgozzanak, a figyelmük felszabadul és sokkal inkább a nagyobb feladatok felé fordul.

Segítsen kialakítani az egyensúlyt a család és a munka között. Mutassa meg az alkalmazottainak, hogyan alakítsák ki az optimális egyensúlyt a család és a munka között. Beszéljen a családi tevékenységeiről az beosztottaknak és kérdezze meg őket is az övéikről. Végül ezek a beszélgetések átalakítják a céges kultúrát, és a régi modell helyett – ahol szinte tilos a családdal töltött időről beszélni – átalakul olyanná, ahol a dolgozó összes érdekét szem előtt tartják, beleértve a családdal töltött idő igényét is. Legyen a példaképük a rugalmas munkaidő terén: ha azt látják, hogy családi okokra hivatkozva néha rugalmasabban kezeli a munkaidőt vagy a munkavégzés helyét, kevésbé fognak attól félni, hogy maguk is ilyesmit kérjenek.

A dolgozókkal bánni nem egyszerű és a nagyobb vállalatokban a munkaerőre vonatkozó szabályok általában a dolgok leegyszerűsítése irányába hatnak. Azonban sokszor a kockázatoktól való félelem elveszi a menedzserek kedvét attól, hogy azt csinálják, ami valóban ésszerű lenne. Ráadásul, ha a vállalat nincs felkészülve ilyen esetekre, az sokszor negatív hatással van azokra, akik élnének ezekkel a módszerekkel. ha nagyobb teret engedünk a dolgozóknak a munka és a család egyensúlyának megteremtésében, rövid távon jelentősen nő a munkakedv és a termelékenység, hosszú távon pedig szoros elkötelezettségre számíthatunk a legjobb alkalmazottainktól.

A cikk az alábbi blogbejegyzés alapján készült.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor