Havi 12 ezerbe kerül a bankolás, – pedig nem kellene

2016. június 15. szerda - 20:26 / piacesprofit.hu
  •    

Havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintot költenek a magyarok különböző banki kiadásokra, azaz az átlagos nettó fizetés egy tizenharmad részét – derül ki a Bankmonitor.hu újonnan bemutatott Lakossági Banki Kiadás Mutatójából. A legnagyobb összeget a hitelek visszafizetése teszi ki, a megtakarítási termékekkel kapcsolatos költségek mérsékeltek. Tudatos választással, megalapozott pénzügyi döntésekkel jelentősen csökkenthetők a banki kiadások, akár évi több tízezer forinttal is.

jön a levél indul az ellenőrzés

Kép: Pixabay

Az idei év második negyedévében átlagosan fejenként 12.287 forintot fizetett a magyar lakosság a bankoknak, ami az átlagos havi nettó fizetés 7,6 százalékát teszi ki – derül ki a Bankmonitor.hu újonnan bemutatott Lakossági Banki Kiadás Mutatójából. A lakosság átlagos havi banki kiadásainak 60 százalékát a korábban felvett hitelek tőketartozásának visszafizetése teszi ki, a maradék 40 százalék a kamatokból, illetve a különböző banki költségekből áll. „Fontos kiemelni, hogy a hiteltartozás tőkerészének visszafizetése a banki oldalon nem tekinthető bevételnek, a lakossági oldalon pedig költségnek. A hitel pénzügyi értelemben vett költsége ugyanis a kamat és a járulékos díjak. Amennyiben a – tőke visszafizetést is tartalmazó – teljes kiadást vizsgáljuk, megállapítható, hogy a 12.287 forintos havi kifizetés 90,9 százaléka hitelekhez kapcsolódik, 7,8 százalék a bankszámlákhoz és mindössze a maradék 1,4 százalék köthető megtakarítási termékekhez” – mutatott rá a részletekre Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

5 spórolós tipp, hogy ne a bankba öntsük a pénzt
A magánszemélyek törvényi ingyenes készpénzfelvételei, a pénzügyi tranzakciós illeték, a maximalizált bankközi jutalék, és egyéb, a bankokra emelkedő nyomás hatására jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Ha ki nem is kerülhetjük ezeket, de akár az emelés előtti szintre is visszacsökkenthetjük a BankRáció.hu 5 költségcsökkentő tippjével.

Mindazonáltal a Bankmonitor.hu elemzése szerint tudatos választással, megalapozott pénzügyi döntésekkel jelentősen csökkenthetők a banki kiadások. „Egy átlagfizetéssel rendelkező magánszemély számára például havi 120 forinttól már elérhető bankszámla szolgáltatás, míg a legdrágábbak költsége meghaladja a havi 3.000 forintot, így az éves differencia extrém esetben 38 ezer forintot is meghaladhatja. Ugyanilyen számottevő különbséget tapasztalhatunk a lakáshitelek esetében is. Egy átlagos (7,3 millió forintos) lakáshitel felvétel esetében 42 ezer forint és 53 ezer forint között mozoghat a havi törlesztés 20 éves futamidő esetén, mely a teljes futamidő alatt szélsőséges esetben több, mint 2,5 millió forintos eltérést eredményez a teljes visszafizetésben” – emelte ki Sándorfi Balázs.

Azonban a statisztikák szerint a magyar lakosság vélhetően nincs teljes mértékben tudatában a megalapozott pénzügyi döntések jelentőségének. Ezt mutatja, hogy a banki mobilitás Magyarországi a nemzetközi átlaghoz képest kiemelkedően alacsony:  a lakosság mindössze 5-7 százaléka gondolkodik átlagosan bankváltásban, 2015-ben a lakáshitel szerződések mindössze 4 százalékát adta azon hitelkiváltások aránya, melynél az adós kedvezőbbre cserélte hitelét (ugyanez az arány az USA-ban egyes időszakokban az 50 százalékot is meghaladja)

Kevés cég figyel a banki költségek csökkentésére
Viszonylag ritka az olyan magyarországi vállalkozás, amely több vállalati bankszámlával is rendelkezik. Az elmúlt években valóságos számlamegszüntetési hullám vonult végig a cégvilágon, de csak részben a tranzakciós adó miatt.