Felejtse el a célokat!

2014. április 29. kedd - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Mindenkinek vannak távlati céljai, tervei, amelyeket szeretne életében megvalósítani: nagy ház, szerető család, mínusz néhány kiló, sikeres karrier és így tovább. A legtöbb ember számára pedig a sikerhez vezető út egy jól körülírható és megvalósítható céllal kezdődik.

A cél lehet, hogy túl távoli. Koncentráljunk a következő lépésre!
Kép:PP archív

Célokat állítunk fel mindenre, az iskolai eredményektől kezdve a kilókon át az edzőteremben egészen a növekedés mértékéig a saját vállalkozásunkban. Csakhogy ahogy az ember igyekszik előre, úgy jön rá, hogy a cél önmagában nem elég ahhoz, hogy elvégezze, amit szeretne, hogy megvalósítsa, ami számára fontos. Ennél sokkal jobb megoldás is létezik az előrejutásra.

James Clear viselkedésszakértő a következő példákkal magyarázza meg, mi is a különbség célok és rendszerek között:

Egy edzőnek az aranyérem a cél. A rendszer, amely szerint a csapat napról napra, hétről hétre edz.
Egy írónak egy könyv megírása a cél. A rendszer az időbeosztás, ami szerint rendszeresen leül és alkot.
Egy amatőr futónak a cél a maraton lefutása. A rendszer az edzésterv, ami szerint felkészül rá.
Egy vállalkozónak a cél egy sokmilliós üzlet létrehozása. A rendszer a hatékony marketing, az eladások folyamatos növelése.

A kérdés csak az Clear szerint, vajon mi történik, ha az ember teljesen elfelejti a célját és csak a rendszer szintjén gondolkodik? Képes-e valaki akkor is szállítani az eredményeket? A válasz a szerző szerint: valószínűleg igen.

De hogy alá is támassza a véleményét, Clear három indokot is mondd arra, miért érdemes elfelejteni a célokat, és csak a munkavégzést elősegítő rendszerre fókuszálni.

1. A célok csökkentik a boldogságérzetet. Ahogy az ember a célja fel próbál haladni, valójában azt mondogatja magának: “Nem vagyok még elég jó. Majd ha elérem a célom, az leszek.” Ezzel a gondolattal mindössze az a probléma, hogy folyton csak kergeti a boldogságot, hogy félreteszi a siker és elégedettség érzését, amíg el nem éri a következő mérföldkövet. Azt tanítgatja önmagának: “Ha egyszer elérem a célom, boldog leszek, ha elérem a célom, sikeres leszek.” A kitűzött célokkal hatalmas felelősséget terhel magára, amely a legkevésbé sem segíti a célja felé.

Ennek ellenére a legtöbben folyton célokat vesznek magukra az emberek, a vele járó felesleges stresszel együtt: le kell fogynunk tíz kilót a bikiniszezonra, meg kell írnunk egy könyvet, rengeteg pénzt kell gyűjteni egy nagyobb lakásra. Felejtse el a felesleges idegeskedést, fókuszáljon inkább arra, hogy végrehajtsa a napi rutint és elvégezze a határidőnaplójában szereplő feladatokat. Ha a gyakorlatra fókuszál a végső cél helyet, könnyebb lesz az adott pillanatot kiélveznie és mindamellett még fejlődik is. (Ez még időgazdálkodás szempontjából is hasznos trükk. Kicsi, belátható és teljesíthető feladatok, ez az, ami működik. Itt adunk még néhány másik, bevált tippet.)

2. A célok hosszú távon ellenünk dolgoznak. Az ember azt hihetné, a célok hosszú távon segítik fenntartani a motivációt. Csakhogy ez nem teljesen igaz. Vegyük például a futókat. Rengetegen hónapokig edzenek keményen egy versenyre, hogy aztán azonnal abbahagyják a futást, amint elérik a céljukat. Azzal, hogy elérték a céljukat, nem maradt semmi, ami tovább motiválná őket.

Ez a hozzáállás egyfajta jojó-hatást hoz létre, amelyben az illető hol dolgozik azon, hogy elérje a célját, hol meg nem. Erre a fajta hozzáállásra azonban hosszú távon nehéz építeni. Ha valaki folyton célokat kerget, számokban gondolkodik és ha nem sikerül azokat elérnie, csalódott lesz. Aki a hosszú távú rendszert tartja szem előtt, az nem a számokkal lesz elfoglalva, hanem hogy ragaszkodjon a folyamatos előrehaladáshoz minden körülmények között. A célok rövid távon hasznosak, a rendszer hosszú távú folyamatot takar. A célok rövid távon erőt adhatnak, de hosszú távon a rendszer lesz hasznosabb.

A legegyszerűbb motivációs trükk
Az ember sokszor kénytelen olyasmit is elvégezni, amihez semmi kedve, de mégis muszáj. Vezetőként ráadásul erre másokat is rá kell tudnunk venni. Van erre egy rém egyszerű megoldás!

3. A célok azt sugallják, hogy van hatalmunk a világ dolgai felett. Akármennyire is közhelyes, nem tudjuk megmondani, mit hoz a jövő. Azonban amikor célokat fogalmazunk meg magunk számára, valójában egy kicsit mégis ezt tesszük. Megmondjuk, mi lesz velünk, az is, hogy mikorra. Megpróbálunk jóslatokba bocsátkozni, mennyi idő alatt meddig jutunk, holott fogalmunk sincs, mit hoz közben a jövő.

A különböző célok helyett érdemesebb inkább az eredmények kielemzésére fókuszálni. A visszajelzések különösen fontosak a működőképes rendszerek kiépítéséhez, mivel segítenek átláthatóvá tenni a fejlődés menetét, így nem kell folyton kétes kimenetelű jóslatokba bocsátkoznia. Ne próbálja meg előre látni a jövőt, inkább építsen ki egy rendszert, ami képes visszajelzéseket adni, hol szükséges a folyamatba beavatkoznia.

Természetesen a célok nem haszontalanok, azonban inkább a folyamat tervezésében játszanak fontos szerepet, míg a valódi haladásban inkább a rendszerek jelentenek segítséget. (Az meg különösen hatékony, ha olyan célokat tűzünk ki amelyek megvalósíthatóak. A SMART célok épp ilyenek.) Akik valós eredményeket szeretnének elérni, jobb, ha kicsit lelassítanak és a szisztematikus, folyamatos haladásra helyezik a hangsúlyt, ahelyett, hogy pár hétig kergetnek egy célt, aztán kiégnek. A folyamat szempontjából a rendszer a fontos, semmi más. A folyamatos teljesítés az, ami a valódi különbséget jelenti a két megközelítés között.