Elsöprő többség nyilvánítaná munkaszüneti napnak a Szentestét

2017. szeptember 25. hétfő - 13:01 / piacesprofit.hu
  •    

„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – kérdezte a Magyar Szakszervezeti Szövetség, és erre 96 százalék volt az igenek aránya. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét.

Az emberek nyolcvan százaléka hallott már arról, hogy népszavazás lehet december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról – derült ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) által készített internetes közvélemény-kutatásból. A nem reprezentatív felmérés szerint a mintegy ezer válaszoló 88 százaléka azt is tudja, hogy amennyiben összegyűlik kétszázezer érvényes aláírás, a parlamentnek el kell rendelnie a referendumot.

ember karácsonyi díszben

Kép: Pixabay

„Ön egyetért-e a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazással?” – kérdezték, és erre 96 százalék volt az igenek aránya. Csaknem 94 százalék pedig azt állította, hogy hajlandó lenne aláírásával is támogatni a kezdeményezés sikerét. A válaszolók nem egészen 34 százalékának kell dolgoznia szenteste napján, csaknem 23 százalékuk azért maradhat otthon, mert a munkáltató az évi rendes szabadsága terhére „munkaszünetet” rendel el, a foglalkoztatottak majdnem 19 százaléka pedig úgy töltheti otthon ezt a napot, hogy valamelyik szombaton le kell dolgoznia. A többiek inaktívak – alapvetően nyugdíjasok –, ezért nem válaszoltak.

Tíz hosszú hétvégén pihenünk jövőre
Még igencsak messze járunk a 2018-as évtől, de tekintsünk előre, és nézzük meg a következő év alakulását munka- és pihenőnapok terén. Jövőre hat szombaton is dolgoznunk kell, viszont tíz hosszú hétvégénk lesz.

A kérdőívre érkezett szöveges válaszokból az is kiderül, hogy miért tartják fontosabbnak december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását. „A szenteste mindenkié” – írta valaki, hozzátéve, hiába dolgozik, az teljesen felesleges, mert nem folyik érdemi munka. Másnak viszont egész nap lóg a nyelve – nem közölte, de vélhetően ő kereskedelmi foglalkoztatott lehet –, s hiába kért szabadságot, kihúzták a listáról, így nem lehet a családjával. Mellesleg az idén december 24-e munkaszüneti napra esik, ennek ellenére sem töltheti otthon ezt a napot. „A születést ünnepeljük” – vetették fel sokan, bár volt, aki hozzátette: ezért nem kell drága népszavazást tartani. Egy másik „melós” a nagypénteknek és a szentestének is tudna örülni, miközben december 24-ét fontosabbnak tartja.

Többen felvetették, hogy sok embernek mindenképpen dolgoznia kell, hiszen a közösségi közlekedés nem állhat teljesen le, s a kórházi dolgozók, a mentősök, a tűzoltók meg a rendőrök sem kaphatnak szabadnapot. Ez kétségkívül igaz, viszont néhány válaszoló jelezte: ha december 24-e piros betűs ünnep, akkor legalább pótlék jár azoknak, akik ezen a napon nem lehetnek a családjukkal. Egy folyamatos munkarendben foglalkoztatott véleménye pedig az, ha másoknak jó, miért ne támogatná a népszavazást.

Túlóra, készenlét, munkaszüneti nap: ezek a szabályok
Mikor rendelheti el a munkáltató a rendkívüli munkavégzést? Melyek az ügyeletre és a készenlétre vonatkozó előírások? Íme a legfontosabb tudnivalók.
Jogi kisokos
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor