Egyelőre saját zsebből fizetjük az EU-s pénzeket

2016. augusztus 10. szerda - 11:04 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben az előző, 2007–2013-as európai uniós fejlesztési ciklus terheként továbbra is részben vagy egészben felfüggesztés alatt áll tíz magyar operatív program, addig a 2014–2020-as időszakban eddig a magyar büdzsé terhére kellett kifizetni a győzteseket a Miniszterelnökség mno.hu-nak adott nyilatkozata szerint.

A 2014–2020-as európai uniós támogatási ciklus során eddig csak előleget fizetett az Európai Bizottság Magyarországnak, a fejlesztések során keletkező számlákat még nem ellentételezett Brüsszel – írja az mno.hu a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján. Ez azt jelenti, hogy tényleges forráslehívás még mindig nem történt a Magyarország rendelkezésére álló több mint 34 milliárd eurónyi keretből, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelenthet hazánknak.

malacpersely feltörése

Kép:FreeDigitalPhotos.net

A győztes pályázókat így eddig a központi költségvetés kockázatára és terhére fizette ki a kabinet: a legfrissebb adatok alapján a vidékfejlesztési programmal együtt július 25-ig az államkasszából 387 milliárd forint kifizetése történt meg. Ez akkor válhat majd uniós pénzzé, ha az EU rendben találja a beruházásokat, és utólag ellentételezi a támogatási szerződésben megszabott összeghatárig a kiadásokat. Erre legkésőbb 2022-ig kerülhet sor, a fejlesztési időszak ugyanis hét plusz két évre nyúlik.

2014–2020-as pályázati pénzekhez kötődő számlákat csak és kizárólag az ifjúsági garanciaprogram kapcsán küldtek ki ellentételezésre az uniós intézménynek. Ezt még májusban nyújtotta be a kormány, 2,8 milliárd forintos tételről van szó, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programhoz kapcsolódó felhívás pénzügyi elszámolásában azonban nem született még döntés. Jelenleg tehát minimális esély van Lázár János korábbi ígéretének teljesítésére, miszerint év végéig 2048 milliárd forintos kifizetés mindenképp eljut a pályázókhoz – írja a lap. A Miniszterelnökség várakozásai szerint az év második felétől több száz milliárd forintos nagyságrendben indulhat meg a forráslehívás, de a lap szerint bőven vannak még vitás pontok az előző ciklus elszámolásában is.

A 2007–2013-as uniós ciklus 15 magyarországi operatív programja közül 10 jelenleg is fel van függesztve részben vagy egészben. Ezek a közlekedési (Közop) és a regionális programot (Rop) érintő aszfaltügy; a környezet és energia (Keop) területéhez tartozó közvilágítás; a társadalmi infrastruktúrán (Tiop) belül az első szintű irányítás és kiválasztási eljárás; illetve a már említett Ropnál a túlárazás. A felfüggesztéssel érintett összeg a Közopnál 985 millió euró, a Tiopnál 545, a Keopnál 206, a Ropnál pedig hárommillió euró. Ez összesen 1739 millió euró, azaz 558,94 milliárd forint.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek