Egy új korszak hajnala a kötvénypiacon

2018. május 03. csütörtök - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Négy év után először érte el a 10 éves amerikai kötvényhozam a 3 százalékos szintet, ami könnyen jelentheti azt, hogy vége a harminc éve tartó kötvény bikapiacnak. A hozamszint meredek emelkedése mögött leginkább a kedvező gazdasági kilátások állnak, átmenetileg azonban eladói nyomást okozhatnak a részvénypiacokon. A hazai befektetők számára mindenképpen megnyugtató azonban, hogy az itthoni kötvénypiacon nem várható hevesebb mozgás. 

„Lélektanilag fontosnak tűnik a kerek 3 százalékos hozamszint, főleg azért is, mert a 10 éves amerikai állampapírhozam benchmarkként szolgál más befektetési eszközök értékelésénél, árazásánál is. Érdemes azonban kicsit távolabbról ránézni a számokra, mivel az elmúlt évekhez képest magasnak tűnő szint hosszú távra visszanézve már nem tekinthető annak. A szint tehát kevésbé, a folyamat azonban mindenképpen meghatározó, hiszen a kötvényhozam emelkedés egy új korszakot jelent” – elemezte az adatokat Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere. (A dollár egyébként időzített bombaként ketyeg a devizapiacon.)

A hozamszint meredek emelkedése mögött főként az inflációval kapcsolatos várakozások emelkedése, emellett pedig a korábbinál meredekebb kamatemelési pálya előrejelzés, illetve az amerikai kormány forrásigényének megemelkedése áll, ami összességében a gazdaság erősödésének a jele, így kedvezően hat a cégek bevételeire. A pozitív hatás mellett azonban azt is látni kell, hogy a hozamemelkedés drágább finanszírozást jelent a cégeknek, ami csökkentheti a profitabilitásukat és a részvények értékét. A piacokra gyakorolt hatását tekintve tehát egyelőre vegyes a kép.

Kép:  Pixabay

Kép: Pixabay

Mit jelent mindez a befektetőknek?

A kereskedelmi háború okozta feszültségek enyhülése még feljebb húzhatja a kötvényhozamokat, radikális emelkedésre azonban már nem számítunk. Fontos azonban, hogy egy bizonyos kockázatmentes hozamszint fölött egyre többen dönthetnek úgy, hogy nem vállalnak felesleges többlet kockázatot részvények tartásával, ami eladói nyomást okozhat a részvénypiacon. Az amerikai dollár tekintetében pedig a növekvő hozamkülönbség a dollár erősödését segítheti rövidtávon, főleg amíg az EKB nem tesz szigorító lépéseket.

„Mindez leginkább a nemzetközi befektetőkre vonatkozik, hiszen a hazai megtakarítók magyar állampapírokban gondolkodnak. Ezek esetében a hosszú lejáratú állampapírhozamok némiképp emelkedhetnek a nemzetközi kötvénypiaci nyomás miatt, a rövid hozamok azonban az EKB és ezzel összhangban az MNB részéről sem várható kamatemelési kilátások miatt stabilak maradhatnak a következő hónapokban is” – nyugtatja meg a hazai befektetőket a befektetési szakember.

Egy különleges gazdasági korszak végéhez értünk
Véget ér minden idők legnagyobb monetáris politikai kísérlete, miközben egyre erősebb a világban a nacionalizmus, megdöbbentő méretű az egyenlőtlenség, és a fiatalabb generációk széles köre küzd a kilátástalansággal – vélekednek a Saxo Bank elemzői a bank 2018 második negyedéves kitekintésében.