Az új fülkeforradalom: kedvére ordítozhat és nem hallják a kollégák

2018. március 18. vasárnap - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Megjelentek a munkahelyeken a telefonfülkék, ahol lehet nyugodtan telefonálni anélkül, hogy kollégáink hallanának magánügyeinkről, vagy zavarnánk őket.

 

Szakértők szerint a nagytermes, legfeljebb kis fülkékre osztott munkahelyek mellett nincs egyetlen jó érv, az emberek szívesebben és hatékonyabban dolgoznak elkülönített helyiségekben – de a nagyterem olcsóbb…

The New York Times

The New York Times

A mobiltelefonok megjelenésével azonban az egy légterű munkahely még elviselhetetlenebbé vált, hiszen mindenki telefonál és az ember vagy nem kíváncsi a szomszédos munkatársa magándolgaira, vagy éppen fülel… Nem jelentenek megoldást a fejhallgatók sem, azok jelzést küldenek: hagyjatok békén, magammal vagyok elfoglalva.

Hogyan viseljük el egymást a közös irodában?
Milyen elvárásaik vannak az irodai dolgozóknak a munkakörnyezetükkel szemben. Milyen munkatérben dolgoznának szívesen? Milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha új munkahelyet kell választaniuk?

E probléma enyhítésére kezdenek elterjedni amerikai munkahelyeken a telefonfülkék. Hangszigeteltek, van bennük csatlakozó, kis szék, polc, ventilátor, némelyben (letörölhetően) jegyzetelni lehet a falra. A dolgozó ide húzódhat magánbeszélgetéseit lebonyolítani, anélkül, hogy bárkit zavarna, anélkül, hogy mindenki hallaná, hogyan veszekszik vagy enyeleg élete párjával.

Kisebb cégek voltak az úttörők a “házi” telefonfülkék felszerelésében, de rendelik azokat már olyan nagyok is, mint a Google vagy a VW America és egyre több új irodaházban már előre betervezik azokat. A beszerzési költségek elviselhetők, már 3.000 dollárért kaphatók a fülkék. Lehetnek még olcsóbbak is, van már olyan, amelyet újrahasznosított pet-palackokból készítenek.

(Forrás: The New York Times)