Az éttermi vendéglátás az egyik legsérülékenyebb szolgáltatási szektor

2017. november 22. szerda - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

A fővárosban működő éttermi, mozgó vendéglátással foglakozó vállalkozások jól teljesítettek az elmúlt években, de jól látszanak a szektor alapvető problémái is – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató statisztikáiból.

A budapesti éttermeket és egyéb vendéglátó-ipari egységeket üzemeltető vállalkozások összárbevétele 2014-ben 217 milliárd forint volt, 2016-ban pedig meghaladta a 274 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan azonban a működő cégek száma folyamatosan csökkent: míg 2014-ben 7929 működő vállalkozást tartottak nyilván, addig tavaly már csak 7537 darab, jelenleg pedig mindössze 7008 darab ilyen profilú cég maradt a piacon. A több más területen gondot okozó munkaerőhiány a budapesti éttermek alkalmazotti statisztikáiból nem olvasható ki. A vizsgált időszakban az alkalmazotti összlétszám folyamatosan bővült. Ennek valószínű oka a fővárosnak az országostól eltérő, kedvezőbb munkaerő piaci helyzete, valamint a vidékinél némileg kedvezőbb munkabérek. Ugyanakkor a KSH adatai szerint 2016-ban a vendéglátásban dolgozók nettó átlagkeresete 110 373 forint volt, ami jelentősen elmarad a más szektorokban elérhető nettó keresetektől, valamint a nemzetgazdasági átlagtól is.

ÉvMűködő cégek száma (db)Alkalmazotti létszám (fő)Nettó árbevétel (E Ft)Felszámolási eljárások aránya (%)Végrehajtási eljárások aránya (%)CFI (%)
2014792934 376217 284 5255,0614,0713,70
2015799836 755268 105 0651,8011,2718,88
2016753738 439274 615 6201,8413,2119,42
2017700839 880Nem lezárt évNem lezárt évNem lezárt évNem lezárt év

Az éttermi, mozgó vendéglátás még mindig az egyik legsérülékenyebb szolgáltatási szektor. Ezt jól mutatja az OPTEN cégfluktuációs indexének (CFI) alakulása a vizsgált időszakban. A piacra belépő és onnan távozó cégek számának arányosítása a működő vállalkozások számához azt mutatja, hogy bár sokan látnak fantáziát a budapesti étteremnyitásban, ezzel párhuzamosan sokan kénytelenek lehúzni a rolót. Ráadásul ez a mutató 2014 óta folyamatosan növekszik: 2016-ban 19,42 százalékon állt, ami jóval magasabb, mint az országos átlag. Szintén a szektor sérülékenységét mutatja az elindult végrehajtási eljárásoknak a működő cégek számához mért magas aránya.

Mivel a hazai vendéglátással foglakozó cégek 44 százaléka budapesti, ezért e vállalkozások teljesítménye döntően befolyásolja a hazai vendéglátás egészének eredményeit is. A reálkeresetek növekedése, a végrehajtott áfacsökkentés és a kedvező turisztikai teljesítménymutatók alapján a kereslet további bővülése várható. Kérdés, hogy az elsősorban minőségi munkaerőhiánnyal, és gyakran fizetési nehézségekkel küzdő piaci szereplők mennyire tudják e kedvező folyamatokat a javukra fordítani – zárja elemzését Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.