A dolgozó egészsége tényleg megéri a befektetést

2015. december 15. kedd - 17:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt években emelkedett azon cégek száma, amelyek gazdaságilag is kifizetődőnek tartják a munkavállalók egészségmegőrzésének támogatását. Nem is csoda: minél egészségesebb a dolgozó, annál hatékonyabban teljesít a munkahelyén.

megéri a fitt, egészséges dolgozó

Kép: H3

A közel négyezer munkavállaló, valamint 94 nagy-, közép- és kisvállalat megkérdezésével történt, a Humánpolitika.com egyesület és az All You Can Move (AYCM) testmozgást elősegítő program által készített közös felméréséből kiderült, hogy a munkaadók többsége úgy gondolja: a mozgás szorosan összefügg a munkahelyi teljesítménnyel, és a munkavállalók sportolásának támogatása csökkenti a betegség miatti hiányzásokat, növeli a teherbírást és a motivációt.

A dolgozók 85 százaléka válaszolt úgy, hogy a rendszeres sport pozitív hatással van munkavégzésére, és szeretné, ha munkaadója támogatná az aktív életmódban. A jó egészségi állapot csökkenti a betegen töltött napok számát, így több időt lehet munkára, valamint szabadidős tevékenységre fordítani.

Az egészségi állapot javulásával a munka egyre kevésbé lesz megerőltető, így az egyén – elmondása alapján – hajlandó lesz arra, hogy több szabadidőért cserébe nagyobb hatékonysággal dolgozzon. Ezen kívül a várható élettartam is növekszik, az egészségesebb emberek pedig nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy oktatásba és képzésbe fektessenek be, mivel a megszerzett tudásuk “gyümölcsét” még sokáig élvezhetik.

Túlhaladtuk a túlórát
Hiába szól úgy az alapképlet, hogy aki dolgozik, az értéket termel a társadalomnak, aki pihen, az pedig csak fogyasztja a megtermelt javakat, mégsem biztos, hogy az egy emberre jutó termelés növelése lenne a kívánatos. A túlterhelés ugyanis, úgy tűnik, hosszabb távon kifejezetten növeli a társadalom terheit, vagyis ha kevesebbet dolgoznánk, az mindenkinek jó lenne.

A munkáltatók szerint a munkaügyi egészségmegőrzés fejlesztésének tekintetében az adó- és járulékkedvezmények, illetve a támogató törvényi szabályozás kulcsfontosságú lenne. A vállalatok humán erőforrás szakembereit is bevonó kutatásból az is kiolvasható, hogy az elmúlt öt évben nagy mértékben nőtt a rekreációra áldozó vállalatok száma.

A mozgás mellett az egészséges étrend is fontos, szerencsére a müzlik, gyümölcsök és gyümölcslevek ma már egyre több cég konyhájának alapfelszerelései. Az egészségmegőrző módszerek és kezdeményezések sora persze végtelen. Az állítható magasságú asztaloktól kezdve a már irodai alapfelszereltségnek számító fitball-on át rengeteg módja van annak, hogy a munkáltató egészségtudatos munkakörülményeket teremtsen dolgozóinak.

Az egészséggel kapcsolatos befektetések megtérülésére nincs képlet, de tengerentúli kutatások szerint minden hasonló célra befektetett dollár átlagosan minimum két-háromszorosan térül meg, sőt, egy amerikai nagyvállalat, az Intel esetében a megtérülés ötszörös volt. Az ehhez hasonló programoknak köszönhetően nem csak a betegség miatti hiányzás csökken, de az alkalmazottak kevésbé stresszesek, viszont kreatívabbak lesznek, a munkatársi kapcsolatok pedig javulhatnak, így ebből a befektetési formából összességében mindenki csak profitálhat.

Az egészségre költeni nem kidobott pénz
A világ multinacionális vállalatainak több mint fele indított egészségfejlesztő programot a munkavállalói megbetegedések leredukálására. Bár az egészségfejlesztés egyre fontosabb kérdés a munkáltatók számára, a magyar cégek több mint 40%-a még semmilyen programot nem hajtott végre dolgozói fitten tartásának érdekében.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek