Árubeszerzés magánszemélytől

2015. június 23. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Sok vállalkozásnál merülhet fel, hogy a később értékesített termékeket magánszemélyektől szerzik be. Kerüljük el a kockázatokat!

Kép:Fotolia

A használt ruha árusok például jó példái annak, amikor egy vállalkozás jól menő üzletet épít magánszemélyektől beszerzett termékekre. Ennek semmilyen jogi vagy adózási akadálya nincs, fontos viszont, hogy hogyan „papírozzuk le” a beszerzést és az értékesítést.

Kell a papír

A magánszemélytől vásárolt termékek értékesítése alapvetően ellenérték fejében történik, de a tulajdonjog átadása történhet ingyenesen is. Az átadási-átvételi jegyzőkönyvben rögzítik, mennyit szeretne érte kapni, majd a kereskedő az általa kívánt áron adhatja azt tovább. Mivel egy magánszemélytől nem elvárható, hogy számlaképes legyen, a kereskedő nem köteles számlával igazolni az áru rendeletét, de átvételi elismervénnyel vagy szállítólevéllel igen.

Áfa köteles!

Bár a magánszemély áfát nem számít fel, így a beszerzéskor ennek leírására sincs mód, az Áfa-tv. nem tartalmaz olyan rendelkezést, amelynek értelmében a magánszemélytől vásárolt termék továbbértékesítését általános forgalmi adó ne terhelné, vagyis a vállalkozás áfa fizetésre kötelezett lesz – ha egyébként az áfa körbe esik.

– Ha egy kereskedő eléri az évi 6 millió forintos bevételt, kötelezően áfát is kell fizetnie. Hogy az áruját pontosan mennyiért szerezte be, ebből a szempontból nem számít. A vállalkozás indításakor a vállalkozás rögzíti, hogy áfa-körös vagy áfa-mentes az üzlete. Évi hatmillió forintos bevételig a vállalkozók választhatják a KATA-adózási formát. Ez esetben havonta 50 ezer forint adót kell megfizetniük – mondta Bogdán Emese mérlegképes könyvelő a Piac & Profitnak. (De bármennyire egyszerű adónem is a KATA, könnyű elbukni, akár észrevétlenül.)

A beszerzők leghatékonyabb fegyvere
Tudja mi az az egyetlen eszköz, ami akár 100%-kal is növelheti a hatékonyságot a beszerzés területén? A kérdezés tudománya.Az első és legfontosabb dolog, amit beszerzőként meg kell tanulni, vagy cégvezetőként meg kell tanítani az embereinknek, hogy merjenek és tudjanak kérdezni.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek