A teljesítményhez kötött fizetéssel csak a munkáltató jár jól

2019. március 23. szombat - 10:04 / piacesprofit.hu
  •    

A teljesítményalapú fizetés terjed az Egyesült Államokban és Európában is. A módszer elvben hasznos lehet a munkaadó számára, de mindenképpen káros a munkavállalónak, az egészségére is.

Egyre több munkaadó akarja ösztönözni alkalmazottainak kezdeményezőkészségét azzal, hogy azok fizetését egészben vagy részben prémium, megbízási díj, nyereségrészesedés formájában fizeti ki.

Kép:PP/BartosGyula

Kép: PP/BartosGyula

A St. Louis-i Washington Egyetem és a dániai Aarhusi Egyetem vizsgálatai azonban arra mutatnak, hogy bár a munkaadó számára hasznos lehet a módszer, az alkalmazottakat negatívan érinti. Dán kormányadatokat vizsgáltak mintegy 1300 cég 300 000 állandó és ilyen formában fizetett munkatársáról, 10 éves időszakban.

Az adatok azt mutatták, hogy azok körében ebben az időszakban 5,7 százalékkal nőtt a nyugtatók, antidepresszánsok használata – az 50 év felettieknél pedig csaknem 9 százalékkal. Ugyanakkor a nyugtatókkal élők 5-9 százalékkal nagyobb arányban hagyták ott munkahelyüket. Ez elsősorban a nőkre vonatkozott: ők gyorsabban kerestek új munkát, ha úgy érezték, hogy állandó nyomás alatt állnak.

Munkaidőtől is függ, hogy mitől stresszel a magyar
Érdekes módon más miatt stresszelnek a nyolc- és már miatt a négyórás munkaidőben dolgozók. Bár a sportolás bizonyítottan jobb stresszoldó, a magyar munkavállalók többsége továbbra is inkább kávézva, dohányozva és beszélgetve vezeti le a vezetőség és az ügyfelek okozta munkahelyi feszültséget pihenőidejükben, ha egyáltalán rendelkezésre áll ilyen.

Az amerikai szakértők szerint a dán példa arra mutat, hogy az ilyenfajta javadalmazási módszerekkel nemcsak az érintettek, hanem a munkaadók is veszthetnek – értékes kollégákat.

(Forrás: Fast Company)