A Nyugat-Balkánon folytatódik a keleti nyitás

2014. október 02. csütörtök - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

Újabb nyugat-balkáni országban, ezúttal Montenegróban kezdte meg működését a legújabb relációs kereskedőház. A Magyar Nemzeti Kereskedőház célja, hogy növelje nyugat-balkáni exportpozícióját és megerősítse a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokat, elősegítse a kölcsönös gazdasági növekedést.

Kép: KKM Fotó: Mara Babović, Pobjeda

A keleti nyitás stratégiájának jegyében Magyarország kiemelten fontosnak tartja nyugat-balkáni kapcsolatrendszerének megerősítését. A macedóniai képviselet megnyitása után ezért most Montenegróban terjeszkedik tovább a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), így pedig már két iroda is támogatja, segíti a hazai kkv-k balkáni export-tevékenységét.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese és parlamenti államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: „A podgoricai Kereskedőház megnyitása is azt tükrözi, hogy a montenegrói gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek Magyarország számára. Montenegró az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünk a térségben, egyben a magyar tőkekivitel kiemelt célországa.”

Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese elmondta: „A balkáni térség nagyon jó exportlehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára, a többi között ezért is döntöttünk a montenegrói kirendeltség megnyitása mellett. A két ország között idén februárban már létrejött egy mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat, mostantól azonban külön képviselet segíti az új piacok, új lehetőségek felé törekvő magyar cégeket.” – mondta el Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese. (Legutóbb a Kaukázusban nyílt meg egy magyar kereskedőház.)

Miért mennénk messze?
Az 550.000 négyzetkilométeres Balkán mindig is a nagyhatalmak érdeklődésének középpontjában állt, elég csak a görögökre, rómaiakra vagy épp az Ottomán Birodalomra gondolni. Most Magyarország vállalkozásainak fókuszába kéne kerülnie, hiszen (Ukrajnával együtt) rengeteg lehetőséget tartogat.

A podgoricai képviselet nyitó ünnepségén jelen volt Igor Luksic, Montenegró miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, aki üdvözölte a magyar-montenegrói kapcsolatok további bővülését. Az ünnepségen részt vett Pósa Krisztián, Magyarország montenegrói nagykövete, Szél Ervin, balkáni külgazdasági szakdiplomata, több nagykövetség, kereskedelmi kamarák, és a montenegrói üzleti élet számos képviselője. A podgoricai képviseletet Vesko Kraljevic irányítja.

A Montenegróba irányuló export dobogójának legfelső fokán az élelmiszeripari termékek, hús és húskészítmények, gabonafélék és élőállatok szerepelnek, de különféle gépekre, szállítóeszközökre is van kereslet. Emellett szolgáltatás és know-how exportra is igény mutatkozik.

Az MNKH ugyanakkor folyamatosan keresi a lehetőségeket, ebből kifolyólag a jövőben több együttműködése is sor kerülhet például az építésgazdaság, lakáspolitika és területrendezés terén vagy a hulladék- és szennyvízkezelés, az idegenforgalmi és energetikai befektetések területén. Utóbbit tekintve elmondható, hogy az ország elektromos áram importra szorul, az egy főre jutó elektromosáram-fogyasztás ugyanis a 2010-es adatok alapján 5939 kWh-t ért el, ezzel szemben hazánkban 3989 kWh volt ugyanebben az időszakban.

A hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének elősegítése érdekében az év végéig további 11, vagyis összesen 25 országban működő külhoni kereskedőházi hálózat jön létre. Az MNKH célja, hogy 2018-ra a jelenlegi 25,5 százalék helyett a magyar export 33 százaléka jusson el az Európai Unión kívülre.

Az év végéig még kilenc relációs kereskedőház megnyitására kerül sor, ezzel huszonötre bővül  a képviseletek száma.