A kkv-kat sújtó jogszabályokat keresi Brüsszel

2012. október 02. kedd - 12:01 / piac-profit.hu
  •    

Konzultációt kezdeményez az Európai Bizottság annak érdekében, hogy kiderítse, az uniós jog mely passzusai jelentenek nagy gondot a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára - jelentette be az uniós testület hétfőn. A magyar vállalkozások rendkívül elégedetlenek a jogszabályi környezettel, a VOSZ elnöke szerint a bürokrácia döntésképtelen, sőt szavai szerint "sportot űz" abból, hogy ne döntsön.

A bizottság arra keresi a választ, hogy pontosan melyik az a 10 uniós jogszabály, amely a leginkább megnehezíti a kkv-k mindennapjait. Az uniós végrehajtó-javaslattevő testület úgy látja, az általános vélekedés szerint az európai jog szaporítja a bürokráciát. Ennek megszüntetése érdekében most magukhoz az érintettekhez fordul a testület. “Csökkenteni akarjuk a bürokráciát és meg is tudjuk tenni. Bár egyelőre hiányoznak az erre vonatkozó konkrét javaslatok” – áll a bizottság közleményében, amely felszólítja a cégeket, hogy ennek érdekében tudassák, mit hogyan lehetne jobban csinálni – közölte a Magyar Távirati iroda (MTI)

“Nagyon is gyakran hallom, hogy az Európai Bizottság elszakadt a kisvállalkozások mindennapi valóságától” – fogalmazott Antonio Tajani, a bizottság ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős olasz tagja, hangsúlyozva, hogy szeretnének ezen változtatni. A konzultáció december 21-ig tart. A bizottság azt követően értékeli a válaszokat és felméri, hogyan javíthatna a kkv-k helyzetén.

Egyszerűsítené Brüsszel az uniós jogrendet

Döntésképtelen a bürokrácia

Az elmúlt években, ha nőtt is a magyar gazdaság, az csak a látszat volt, a felvett hitelek segélyre mentek, nem pedig a termelő ágazatok támogatására – fogalmazott korábban Demján Sándor, nagyvállalkozó, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a szervezet kibővített elnökségi ülésén. Demján Sándor nagy problémaként említette, hogy a bürokrácia döntésképtelen, sőt szavai szerint “sportot űz” abból, hogy ne döntsön. Álláspontja szerint kisebb, hatékonyabb és cselekvőképes államra van szükség. Nagyra értékelte ugyanakkor, hogy a nyugdíjrendszer, a közigazgatás és az oktatás területén a kormány elindította a reformokat.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek