A facebookos csencselőket figyeli a NAV

2016. április 21. csütörtök - 15:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az adóhatóság a közösségi oldalak adok-veszek csoportjait és a garázsvásárokat is igyekszik ellenőrizni. Állítják: nem a használt gyerekruhákat áruló kismamák, hanem a rendszeresen feketén kereskedők vannak célkeresztben.

kép: Pixabay

kép: Pixabay

Nagyban zajlik az adásvétel nemcsak a hivatalos online piactereken, hanem a magánszemélyeknek jutalékmentes bizniszelést lehetővé tevő közösségi portálon, a Facebookon is. A közösségi térben folytatott mikrokereskedelem mellett minden hétvégén többtucatnyi garázsvásár, bolhapiac és gyerekruhabörze zajlik a nagyobb városokban. A közösségi oldalak fórumain, adok-veszek csoportjaiban jellemzően kismamák árulják a kinőtt gyerekholmikat, fiatalok igyekeznek némi pluszzsebpénzhez jutni megunt ruháik, illatszereik értékesítésével, de kortól, végzettségtől, jövedelemtől függetlenül egyre többen csatlakoznak az üzletelőkhöz. A közzétett ingóságok végül jellemzően az új holmi árának töredékéért találnak gazdát. Csakhogy ezeket a tevékenységeket is figyelemmel kíséri a NAV – hívta fel a figyelmet a Népszabadság.

Feldobja a netre a fűnyírót? Csak óvatosan, ha vállalkozó
A személyi jövedelemadózás egyik legkiemeltebb témája, hogy miként is kell vagy kellene adózni az interneten értékesített dolgaink után. A vonatkozó szabályok látszólag egyszerűek, az értelmezésük azonban már nem – különösen az egyéni vállalkozók számára – figyelmeztet a szakértő.

„Aki saját megunt dolgait eladja, az nem végez gazdasági tevékenységet” – szögezte le a napilapnak a NAV szakértője. Ők azokat próbálják kiszűrni, akik rendszeresen és üzletszerűen, nyereség elérése céljából kereskednek, vagyis feketén üzletelnek, nem adóznak. Akik a kinőtt ruháknak, megunt játékoknak keresnek új gazdát a világhálón, vagyis úgynevezett alkalmi értékesítést végeznek, nem mentesülnek automatikusan minden adókötelezettség alól, de a mérték nagyon lényeges.

Fő szabályként két összeghatárt érdemes megjegyezni – figyelmeztet az adóhatóság: jövedelmet bevallani csak akkor kell, ha a bevétel meghaladta a 600 ezer forintot, de ebben az esetben is csak a 200 ezer forint feletti rész után kell személyi jövedelemadót fizetni: idén január 1-jétől 15 százalékot. A számítás során kalkulált jövedelem pedig kisebb összeg, mint a tényleges bevétel, abból ugyanis le kell vonni a költségeket.

NAV: mindent tudni akarok!
Európa legtöbb információjával rendelkező adóhatóságát építené fel a kormány. Idén jönnek az új online kasszák és az adóhatósághoz bekötött számlázás, jobban járunk viszont, ha az állam nem tartja be a vállalt határidőket. Többek között ezekről, de számos más fontos, de nem részletezett adózással és eljárásrendekkel kapcsolatos változásról beszélt az idei évre Tállai András az NGM adóügyekért felelős államtitkára és Csepreghy Nándor miniszerhelyettes a Joint Venture Szövetség konferenciáján.