Csak jövőre nyílik meg az uniós pénzcsap

2014. október 07. kedd - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

A 2014 és 2020 közötti európai uniós fejlesztési ciklus tíz operatív programjának minden pályázata jövő év első hónapjaiban jelenhet meg. Addig a kormány saját felelősségére írhat ki pályázatokat 500-1000 milliárd értékben.

Még nem tudni pontosan mikor jön a pénz – Kép: Pixabay

A Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukcióit bemutató országjáró sorozat rendezvényén Csepreghy Nándor uniós fejlesztésekért felelős államtitkár kiemelte, hogy a hét második felében 9 pályázat jelenik meg 120 milliárd forint keretre. Hozzátette: a következő hetekben újabb és újabb pályázatokat írnak ki, a teljes programciklus indulása 2015. január-februárban várható. Hangsúlyozta, hogy a kormány kilenc új pályázati kiírása között nagyrészt a 2007-13 közötti időszakban is sikeres pályázati kiírások lesznek elérhetők, példaként említette a kkv-szektor eszközbeszerzésének támogatását, az exportpiacra lépés segítését, valamint a 25 évnél fiatalabb, szakképzetlen munkavállalók támogatását.

Az Európai Bizottsággal való tárgyalás függvényében az Operatív Programokat 3-4 hónap alatt fogadják el Csepreghy szerint. Elmondta, hogy minden kormányülésen megtárgyalják, mely pályázatokat lehet a hazai költségvetés kockázatára megjeleníteni, miután azokat várhatóan az EB később is elszámolja. Úgy vélte, a jóváhagyásig hátralévő időszakban nagyjából 500-1000 milliárd forintnyi pályázat jelenhet meg ilyen formában.

Csepreghy Nándor jelezte, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül hét, egymás mellett futó program lesz: a kkv szektor és a kutatás-fejlesztés támogatása mellett az infokommunikációs eszközök elterjesztésének, az energetikai beruházásoknak, a foglalkoztatás javításának, a turisztikai fejlesztéseknek, valamint a pénzügyi eszközök, szolgáltatások fejlesztésének támogatása.

A kkv-kat érintő kiírások  – mint azt a Piac&Profit megtudta, – várhatóan csak a konvergencia régiókból lesznek elérhetőek! Fontos tudnivaló, hogy a most kiírandó pályázatokra, a kiírástól eltelt harminc nappal lehet megkezdeni a pályázatok benyújtását! Ezt a módosítást azért vezették be a korábbi pályázati rendszertől eltérően, hogy így mindenkinek legyen ideje elkészíteni a pályázatát.  (A tervezett pályázati konstrukcióról korábban itt beszélt lapunknak Csepreghy Nándor.)

Rajtvonalhoz kkv-k! Ezek az uniós pályázatok indulnak októberben!
Október hatodikán eldördül a startpisztoly, várhatóan hétfőtől megkezdődik az új uniós ciklus első pályázatainak kiírása. A kis és középvállalkozások részére a jövő héttől összesen 58 milliárd forint értékben nyílik pályázható forrás.