100 ezer fölött a minimálbér

2013. december 02. hétfő - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

A jelenleg bruttó 98 ezer forintos minimálbér jövő évtől 100 500 forint lesz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán létrejött megállapodás alapján.

Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás-bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján. A kormány és a szakszervezetek már korábban kinyilvánították azon szándékukat, hogy 2014-ben nőjön a jelenleg bruttó 98 ezer forintos minimálbér.

Egyre többet „trükköznek” a munkaadók
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben, és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek.

Mit bírnak el a cégek?

A magyar kkv-szektor foglalkoztatja az alkalmazottak kb. 73 százalékát, azaz kb. 2 millió munkavállaló életét ez a gazdasági szegmens határozza meg. Ennek kapcsán meghatározó volt a hazai kis- és középvállalkozások cégvezetőinek véleménye. A kérdésre, hogy mekkora minimálbért tudnának kigazdálkodni anélkül, hogy az a versenyképességüket érintené, a relatív többség (39%) úgy válaszolt, hogy nem érinti a minimálbér a cégét, mert a dolgozók meghatározó része magasabb keresetű. Közel ugyanekkora arányban mondták azt a cégvezetők (35%), hogy nem képesek minimálbér-emelést kigazdálkodni a jelenlegi adóterhek mellett.

Minél nagyobb a cég árbevétele, annál inkább csökken azok száma, akik nem képesek minimálbér-emelést kigazdálkodni. 100 és 500 millió forint közötti árbevételű cégek esetén 54 százalékban, 500 millió forint felett 55 százalékban 102 ezer forint feletti minimálbért is „kigazdálkodhatónak” tartanak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek