Új védelemmel látják el az űrkomputert

2018. november 08. csütörtök - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Lényegében sikeresen működött a Hewlett-Packard sorozatgyártású számítógépe a nemzetközi űrállomáson – ha merevlemezeinek egy része és az áramellátás néha fel is mondták a szolgálatot.

Egy éve juttatták fel a ISS-re, a nemzetközi űrállomásra a HP egy nagy teljesítményű, de sorozatgyártású, bárki által megvásárolható számítógépét. Mind a NASA, mind a HP sikeresnek minősítette a gép kísérleti üzemét, még ha akadtak is gondok. A komputer az elmúlt egy évben mindig működött – bár a fel- és letöltési kapcsolat a NASA földi központjával néha naponta többször is, rövidebb-hosszabb időre megszakadt. A solid state (SSD) merevlemezeinek egy része felmondta ugyan a szolgálatot, de adat nem veszett el, a fellépő szoftveres hibákat a gép magától ki tudta javítani.

Műhold

Kép: Pixabay

A szakértők szerint a sugárzásnak és egyéb hatásoknak kitett „űrkomputernek” szüksége lesz a jelenleginél megbízhatóbb szoftverre csakúgy, mint további védőburkolatra. Az készülhet akár ólomból, vízből vagy újfajta műszálas anyagokból – az év kísérletei mindenesetre jó alapot adtak a továbblépéshez.

A fokozott biztonságot szolgálja egy új szoftver is: az figyelemmel kíséri a sugárzásnak leginkább kitett alkatrészeket, és

Nemzetközi űrállomás örök panorámával eladó!
Nyolcszemélyes kabin, páratlan kilátás a Földre, egyedülálló kísérleti lehetőségek a súlytalanság állapotában. Így hirdethetné a NASA a Nemzetközi Űrállomást (ISS), amelyet Donald Trump amerikai elnök privatizálni akar.

megfelelően vezérli azok működését: amennyiben sugárzás miatt vagy más okból kritikussá válik a hőmérséklet, a szoftver védett üzemre kapcsol.

Ilyenfajta számítógépek kifejlesztése nem csak a jövendő hosszabb űrutazások szempontjából fontos. Azok jelentősen tudják segíteni az ISS-en dolgozók munkáját, átvéve tőlük feladatokat és időt engedve az űrkutatóknak olyan tevékenységhez, amelyet a gépek nem tudnak elvégezni.