Nemzetközi űrállomás örök panorámával eladó!

2018. február 15. csütörtök - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Nyolc személyes kabin, páratlan kilátás a Földre, egyedülálló kísérleti lehetőségek a súlytalanság állapotában. Így hirdethetné a NASA a Nemzetközi Űrállomást (ISS), amelyet Donald Trump amerikai elnök privatizálni akar.

 

Trumpnak a héten beterjesztett költségvetési javaslatában az áll, hogy az USA 2025 után már ne finanszírozza az ISS-t, a pénzt inkább a Hold kutatására fordítsák, mert onnan indulhatnak majd a Marsra.

Jóllehet az űrállomás privatizálásáról már évek óta beszélnek és a NASA is új célokat tűzne ki, a kérdés első alkalommal vált hivatalossá.

Kép: NASA

Kép: NASA

A Fehér Ház 150 millió dollárt irányzott elő arra, hogy támogassák az ISS-t átvevő beruházókat. Ami igencsak szerény összeg, ha tudjuk, hogy a Föld körül keringő kutatóállomás fenntartása évi 3-4 milliárd dollárt emészt fel.

A texasi NanoRacks cég már több, mint 600 küldeményt juttatott fel 2009 óta az ISS-re. A legtöbb szabvány mini-labor, amelyeket közvetlenül lehet csatlakoztatni az állomás berendezéseihez és a súlytalanságot kihasználva segítenek a jövő anyagainak kidolgozásában.

Hivatalosan is égitest lett az űrbe fellőtt Tesla
Bekerült a NASA égitesteket gyűjtő adatbázisába az a Tesla Roadster, amit az Elon Musk-féle SpaceX keddi kísérleti kilövésekor küldtek a Mars felé.

Jeffrey Manber, a vállalkozás tulajdonosa szerint az lenne célszerű, ha nem egyben adnák el az állomást (például a Boeingnek, amely jelenleg üzemelteti), hanem több részre osztanák. Maradna kísérleti részleg és lenne “szálloda” is, ahol dúsgazdag ügyfelek élvezhetnék a különleges élményt és panorámát. Mindenesetre az átalakítás után meg kellene tartani a NASA tapasztalt szakembereit.

Republikánus szenátorok ostobaságnak tartják az ISS eladását azután, hogy Amerika annyi pénzt ölt már kifejlesztésébe és működtetésébe.

Arról nem is beszélve, hogy ilyen egyoldalú lépés aligha lehetséges: az ISS ugyanis nemzetközi együttműködéssel született, részese volt a Szovjetunió, utóda Oroszország, valamint Európa, Kanada és Japán is.

Bár 20 év alatt a költségek túlnyomó részét az amerikaiak fedezték, finanszírozzák a munkát a partnerek is, és közösen használják az állomást űrhajósaik kiképzésére is. A privatizálás tehát aligha várható egyhamar.

(Forrás: Wired)