Spóroljunk a patronnal!

2014. szeptember 12. péntek - 11:20 / piacesprofit.hu
  •    

A nyomtató festék drágább mint egy francia parfüm, mégis pazaroljuk. Pedig ha a használati szokásainkon változtatunk egy kicsit, jelentős megtakarítást is elérhetünk. Az OKI szakértői adnak tippeket!

Kép:Pixabay

A nyomtatófesték milliliterenként akár több mint 100 forintba is kerülhet. Persze ennek megvan az oka, hiszen a fejlesztése és előállítása is rendkívül költséges. Például bírnia kell a magas hőmérsékletet, nem szabad összetapadnia, azonnal meg kell száradnia a papíron – és még sorolhatnánk. Kiváló minőségű nyomatok csak hasonlóan jó minőségű tonerekkel állíthatók elő, így ezen nem feltétlenül érdemes spórolni.

Amin viszont lehet és érdemes is takarékoskodni, az a felhasznált festék vagy toner mennyisége. Ha sokat nyomtatunk és megtehetjük, a tintasugaras helyett érdemes eleve lézer vagy LED nyomtatót vásárolni– ezek esetében a laponkénti költség akár feleannyi is lehet – magyarázzák az OKI szakértői. Az alábbi megoldásokkal még tovább csökkenthetjük a tonerfogyasztást.

1. Ha nem a látvány a lényeg

Ha csak saját használatra nyomtatunk vagy éppen kifogyóban vannak a tonerek, a legkézenfekvőbb megoldás a Festéktakarékos funkció beállítása, amely kevésbé szép nyomatokat eredményez, ám a szokásosnál sokkal kevesebb festéket igényel.

Papírtakarékos módszerek
Egy átlagos irodai dolgozó évente közel 10.000 oldalt nyomtat ki. Ha összeadjuk valamennyi munkatárs papírfogyasztását, egy közepes vagy nagyobb vállalatnál már szabad szemmel jól látható tételt jelent a könyvelésben a papír beszerzésének költsége. Olyan funkciókat mutatunk be, amelyek megkönnyítik az irodai munkavégzést, azonban a felhasználók kevéssé ismerik, vagy nem általánosan elterjedt a használatuk.

2. Koncentráljunk a lényegre!

Nem kell festéket pazarolnunk a számunkra szükségtelen részek másolására sem: a Háttéreltávolítás funkcióval a könyvek vagy magazinok hátterét is kivilágosíthatjuk, a Körülvágás használatával pontosan beállíthatjuk a másolandó területet, a Maszkolás segítségével pedig egy bizonyos részt hagyhatunk ki (sokan erre a célra korábban fehér papírdarabkákat használtak).

3. Ha sok a fekete

Egyes nyomtatókon akár az eredeti nyomat negatív verzióját is nyomtathatjuk vagy másolhatjuk. Ez olyankor lehet hasznos, ha színes vagy fekete alapon fehér betűs szövegeket szeretnénk sokszorosítani.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek