Oszd meg (a fájlokat), és uralkodj!

2017. október 04. szerda - 16:02 / piacesprofit.hu
  •    

Napjainkra az információ számít az egyik legfontosabb erőforrásnak. Az a vállalat szerez versenyelőnyt, amelyik jobban tudja az adatokat hasznosítani, tárolni és kezelni, illetve megosztani az illetékesekkel és megvédeni az illetéktelenektől. 

Piaci elemzők szerint a vállalati fájlmegosztó és -szinkronizáló megoldások piaca évente 26 százalékkal nő, és 2020-ra várhatóan 3,5 milliárd dollár értékű lehet. A Gartner már évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy a vállalatoknak muszáj ilyen szolgáltatásokat bevezetniük, hogy biztonságban tudják vállalati információs erőforrásaikat. Amennyiben a szervezetek nem gondoskodnak erről, adatszivárgás fenyegeti őket, ami abból ered, hogy a felhasználók ellenőrizetlen, magáncélra szánt felhőszolgáltatásokon keresztül mozgatják a fájlokat – mutat rá elemzésében a Novell.

Kép: Novell

Kép: Novell

Óriási adatmennyiség

A vállalati fájlmegosztók iránti igény növekedése mögött több ok áll. Egyrészt óriási ütemben nő a vállalatok és ügyfeleik által termelt adat mennyisége. Másrészt egyre mobilabbá válik a munkaerő: egyre több alkalmazott dolgozik terepen vagy otthoni irodából, és ezzel együtt egyre többen használnak különféle mobil eszközöket, okostelefonokat, tableteket vagy laptopokat a munka során.

Ugyanakkor a szervezetek a korábbiaknál még fontosabbnak tartják a biztonságot: nem bíznak a felhőszolgáltatásokban, vagy a rájuk vonatkozó előírások nem engedik a használatukat. Mindeközben a hatékony üzleti működéshez elengedhetetlen, hogy nagy mennyiségű adatot osszanak meg akár egymástól távol elhelyezkedő irodákban is, és ezeket a fájlokat bármilyen eszközről el lehessen érni.

Az ideális jelölt

Ezeknek az új kihívásoknak tökéletesen megfelelnek az olyan modern, vállalati felhasználásra szánt megoldások, mint például a Filr. Egy ilyen eszközön keresztül a felhasználók bárhol, bármikor, bármilyen eszközről elérhetik és megoszthatják dokumentumaikat, miközben azok biztonságos helyen, a vállalat infrastruktúráján belül tárolódnak.

A Filr a szervezet már meglévő infrastruktúráját használja, ezáltal a rendszergazdák is a már egyébként is használatban lévő tűzfalakat és hozzáférési jogokat használhatják az adatok biztonságának fenntartásához. Ennek köszönhetően a biztonsági és compliance előírásoknak megfelelő módon biztosíthatnak mobil elérést a fájlokhoz.

A legújabb kiadás, a Filr 3.2 ráadásul már a többfaktoros autentikációt is támogatja, és integrálható a Microsoft Office, Outlook és Exchange megoldásokkal. Ezenfelül a zsarolóvírusokkal szemben is megerősített védelmet kínál a fájlok letöltésének korlátozásával, a gyorsítótárban maradt adatok automatikus törlésével és a külső eszközökről feltöltött vagy módosított dokumentumok ellenőrzésével.

Mindenhol hasznos

Az ilyen jellegű, vállalati fájlmegosztó szolgáltatások felhasználási területeinek száma szinte végtelen. A Novell megoldását sikerrel alkalmazzák különféle gyártók, szolgáltatók és közigazgatási szervek. Egy reklámügynökség például a nagy felbontású grafikai fájlokat, képeket és videókat továbbítja ügyfeleinek a nyilvános megosztóknál nagyobb biztonságot kínáló eszköz segítségével. Ezek bizalmas anyagoknak számítanak, nem szabad kiszivárogniuk egy-egy kampány indítása előtt, hiszen az komoly károkat okozna az ügyfélnek, és értékes információkkal szolgálhat a versenytársaknak.

Szintén érzékeny adatokat tartalmaznak azok az értékesítéstámogató eszközök, árlisták, prezentációk és szerződések, valamint a promóciókat és korábbi rendeléseket tartalmazó dokumentumok, amelyeket gyártók, nagykereskedők vagy szállítmányozó cégek osztanak meg utazó ügynökeikkel a rendszeren keresztül.

Adatainkkal fizethetünk egy londoni boltban
Egy pop-up üzlet tapasztalatai inspirálták a Kaspersky Lab kiberbiztonsági céget arra, hogy létrehozzon egy olyan pénzt, amelynek alapja a személyes információk és a lakossági vásárlások következő mérföldköve lehet.

Kutatásokhoz szükséges anyagok gyors és biztonságos megosztásához is hatékonyan alkalmazzák a Filr-t oktatási és egészségügyi intézményekben egyaránt. Ezenfelül egyetemeken a diákok a tanulmányaikhoz szükséges dokumentumokat is gyorsan és egyszerűen, akár mobilról vagy tabletről is elérhetik a rendszeren keresztül, míg orvosok különféle konferenciák előadásanyagainak megosztásánál, illetve közös szakcikkek vagy könyvek írásánál vehetik jó hasznát.

Info & tech
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor