Most kezdődik csak igazán a kütyüforradalom

2014. június 15. vasárnap - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

2018-ban a globális internetforgalom meghaladja majd az 1984-2013-ig tartó időszak összesített forgalmát. Az internet történetében először az adatforgalom túlnyomó részét már nem a személyi számítógépek (PC), hanem más internetes eszközök fogják generálni.

Beindul az okoseszköz-biznisz – Kép: Fotolia

A Cisco 2013-2018-as előrejelzése szerint a globális Internet Protocol (IP) alapú adatforgalom a következő négy év során háromszorosára nő. Ez mindenekelőtt a gyorsabb szélessávú kapcsolatoknak, valamint a videoletöltések, az internetes eszközök és a felhasználószám növekedésének köszönhető. 2018-ra a vezetékes- és mobil adatkapcsolatokon bonyolított globális IP alapú adatforgalom el fogja érni a 1,6 zettabájtot , azaz több mint egybillió gigabájtot.

Az internet történetében először 2018-ra, az adatforgalom túlnyomó részét már nem a személyi számítógépek (PC), hanem más internetes eszközök fogják generálni. A Wi-Fi adatforgalom szintén először fogja meghaladni a vezetékes adatforgalom nagyságát, és a nagyfelbontású (HD) videók adatforgalma a normál felbontású (SD) videókét.

2018-ban a globális hálózatok már nagyobb adatforgalmat bonyolítanak majd le, mint a korábbi „internet-korszak” éveiben együttvéve: míg 1984 eleje és 2013 vége között 1,3 zettabájt végfelhasználói IP alapú adatforgalom keletkezett világszerte, a Cisco VNI Visual Networking Index (VNI) előrejelzése szerint 2018-ra az IP alapú adatforgalom elérheti az 1,6 zettabájtot.

A „Minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) is egyre nagyobb lendületet kap, és 2018-ra közel annyi gép-gép közötti (M2M) kapcsolat lesz (hogy mit takar a fogalom, arról itt olvashat részletesebben) , mint a Föld lakóinak száma. Ezen belül az okosautók egyenként megközelítőleg négy M2M kapcsolattal fognak rendelkezni.

“A gazdasági versenyképesség növelésének egyik elengedhetetlen feltétele a szélessávú internetelérés biztosítása. A mobilitás, a felhőalapú szolgáltatások és a „Minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) trend következtében Magyarországon is folyamatosan növekszik az adatforgalom. A szélessávú kapcsolatok előmozdítják az emberek mindennapi életminőségét javító alkalmazások elterjedését is, ilyenek például az okos városok által kínált szolgáltatások. A távoktatás vagy a távmunka révén pedig hatással lehetnek az egyéni sikerességre és versenyképességre is” – mondta Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Jövőre több mobil lesz, mint ember
2015-ben a mobil előfizetések száma meghaladja a Föld lakosainak számát az Ericsson új Mobilitási Jelentése szerint, de közeleg a gépek internetének kora is.