Feliratos lesz minden YouTube-videó?

2010. március 07. vasárnap - 14:04 / HWSW
  •    

Egy jó ideje néhány kiválasztott YouTube-felhasználó és nagyobb médium már élhet a lehetőséggel, hogy filmjei alá automatikusan készülő feliratot varázsoljon, de mostantól bárki kiegészítheti a beszédhangokat szöveges verzióval is. Ez a halláskárosultaknak, illetve a videók nyelvét nem értő internetezőknek nagyon hasznos.

A YouTube újabb lépést tesz a nyelvi akadályok leküzdése felé, a videomegosztó felhasználói mostantól igényelhetnek gépi feliratkészítést saját videóikhoz, igaz egyelőre csak angol nyelven  működik a dolog. Ehhez mindössze a saját videók menüpontba lépve a Subtitles and Captions menüpontot kell lekattintani az adott videónál.

Még kérni sem kell

Ezt követően a "Request automatic transcription" gombot megnyomva az anyag beáll a fordító-sorba, s miután a YouTube szerverein futó algoritmusok elvégezték dolgukat, rendelkezésre áll majd a nyers feliratszöveg. A legtöbb esetben még ezt sem kell megtenni, mert a YouTube máris átpásztázta a feltöltött videókat, s azokban, ahol szöveget talált, oda máris legyártotta a feliratot.

Természetesen az időzítés viszonylag pontos lesz, viszont a szöveg helyességét érdemes átnéznie a felhasználónak, mert az automata nem mindig azt adja vissza ami elhangzott. A felületen lévő figyelmeztetés szerint a YouTube "igyekszik kihozni a legjobban a szövegből pár napon belül", de valójában akár 10-15 percen belül is születhet eredmény. Ez az eredmény viszont nagyon vicces lehet, ha nem egy BBC-angolt beszélő hírolvasó, vagy egy dokumentumfilm kommentátora hallható a filme.

A YouTube illetékesei maguk is elmondták, hogy a technológia nem tökéletes, s ez a megfogalmazás még enyhe is. Ugyanakkor a módszer és az eddig elért eredmények már önmagukban is megdöbbentőek. Az algoritmus ugyanis lehet, hogy hibázik, de akkor is pillanatok alatt egészen biztató arányban felismeri a nyelvi elemeket "hallás" után, s ezt azonnal integrálja, fordítja, lejátssza a videóval együtt.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor