Életmentő műtétekhez visz vért a drón

2018. április 10. kedd - 18:04 / piacesprofit.hu
  •    

Egy amerikai startup drónokon szállítja az életmentő vért az afrikai Ruanda fővárosából a távoli, vidéki kórházakba, akárcsak Tanzániában. A nagy sikerű szolgáltatást bevezethetik az Egyesült Államokban is.

A kaliforniai Zipline két évvel ezelőtt kezdte meg az úttörő munkát, napjainkban már évi 4000 drónreptetéssel biztosítják Ruanda vérellátásának negyedét a műtétekhez, sürgős transzfúziókhoz.

Ritkán lakott, hegyes országokban ez a leggyorsabb módszer a vérszállítmányok célba juttatásához, ami kis létszámú, de igen jól szervezett hálózatot igényel. A rendelés felvétele után megkeresik, honnan tudják beszerezni a szükséges vérkészletet, majd programozzák, és útnak indítják a drónt.

Kép: Wired

Kép: Wired

Az másfél méter széles szárnyakon repül, alattuk helyezkedik el a 10-15 órás üzemelésre alkalmas akku, amely gondoskodik a szállítmány hűtéséről is. A gép memóriakártyájában gyorsan rögzíthető a mindenkori útvonal, olyan pontossággal, hogy a készülék néhány méteren belül közelíti meg célját. A fölött néhány száz méteres repülési magasságából mintegy 30 m-re ereszkedik, majd kinyitja a tárolót és ejtőernyőn kibocsátja csomagját, majd visszatér kiindulási pontjára.

És akkor a sas lecsap
A genfi rendőrség két sast szerzett be, amelyeket kiképeznek drónok elfogására. Svájcban már több, mint százezer drónt használnak, azok veszélyeztetik a légiforgalmat és segítségükkel a személyiségi jogokat sértő fotók készíthetők.

A vállalkozás a sikeres rendszer amerikai bevezetésén is dolgozik. Az Egyesült Államokban jelenleg üzleti célra használt drónok legfeljebb 120 m magasságig repülhetnek, csak nappal, nem közelíthetnek meg embereket, repülőtereket.

Ez alól már vannak egyedi kivételek, és hamarosan 5 vállalkozás kaphat engedélyt drónos szállító szolgáltatás indítására.

A Zipline bízik benne, hogy egyikük lehet, központjukat a nevadai Renóban állítanák fel, ahonnan sok kórház számára biztosíthatnák a gyors vérellátást.

(Forrás: Wired)