Minden lyukba belefér a szárnyaszegett drón

2018. december 15. szombat - 12:05 / piacesprofit.hu
  •    

Svájci kutatók olyan drónt fejlesztettek ki, amely módosítani tudja szárnyainak állását s így szűk helyekre is be tud hatolni. Rövidesen programozható lesz arra is, hogy berepüljön egy épületbe.

A Zürichi Egyetem és a Lausannei Műegyetem szakemberei a madarak mozgásából indultak ki: azok szükség esetén maguk mellé zárják szárnyaikat, hogy keskenyebb helyen is átrepülhessenek. A svájci robotnak négy, X-alakban elhelyezett szárnya van.

Ennek a drónnak még van hova fejlődni Kép:Wikipedia

Ennek a drónnak még van hova fejlődni
Kép:Wikipedia

Amennyiben a szerkezet szűkebb helyre érkezik, a szervomotorok módosítani tudják a szárnyak elhelyezkedését: így például az X helyett a H betű formáját veszi fel a drón, amely egyébként így könnyű terhet is tud szállítani behajtott szárnyai között. Beállíthatók a szárnyak a T-betű formájára, arra például, hogy egy objektumhoz közel repülve lehessen azt megfigyelni. Lehetőség van arra is, hogy mind a négy szárnyat a gép törzse mellé húzva csökkentsék a szerkezet átmérőjét, így az például egy nyíláson átrepülhessen. Ezt követően a szárnyakat ismét kinyitják.

Harci helyzetben is önállóan dönthet a mesterséges intelligencia
Kilencven ország hadseregének van már pilóta nélkül repülő harci eszköze, ötvennek felfegyverzett drónja. A jövő AI-hadviselése súlyos veszélyekkel is jár.

Az új típusú drón feltalálói most azon dolgoznak, hogy az algoritmusok továbbfejlesztésével a szerkezet teljesen önállóan tudjon repülni. Így például programozható lesz arra, hogy berepüljön egy épületbe, megvizsgálja annak minden helyiségét, majd visszatérjen a kiindulási pontra. (Forrás: SDA)