Az állásába kerülhet egy rossz vicc a neten

2016. február 01. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy dühös beszólás vagy egy rossz poén a Twitteren könnyen az ember állásába kerülhet. Vannak bizonyos tabuk. Íme néhány példa olyan elbocsátásokról, melyet felkapott a média.

Súlyosan téved és az állását is kockáztathatja az a munkavállaló, aki azt hiszi, hogy munkaidő után nem vonatkozik rá a munkahelyi szabályok egy része. Egyelőre itthon még kevés munkáltató él a lehetőséggel, hogy pontosan megfogalmazza a munkaidőn túli viselkedésre vonatkozó előírásait, pedig a Munka törvénykönyve erre lehetőséget ad. A jogszabály arról rendelkezik, hogy a munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének, vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. A munkavállaló véleményt sem nyilváníthat úgy, hogy azzal a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértse vagy veszélyeztesse. És a munkáltató az, aki eldöntheti, hogy milyen viselkedés, tevékenység, illetve megnyilvánulás számít veszélyeztetésre alkalmasnak, gazdasági érdeket sértőnek vagy éppenséggel súlyosnak.

Külföldön egyre gyakoribbak az ilyen jogesetek, íme a leghírhedtebb példái annak, hogyan sülhet el rosszul a szabad vélemény-nyilvánítás a világhálón. Az említett személyek teljes neveit diszkréten kihagytuk cikkünkből, kivéve ahol hírességről van szó.

grafikán egy kéz kiemel egy ember a sorból

Kép:FreeDigitalPhotos.net/jesadaphorn

Kulisszatitok

A Glee – Sztárok leszünk! egyik statisztáját, Nicole-t azért penderítették ki a sorozatból, mert leleplezte, hogy a következő epizódban kit választanak az iskolai bál királyává és királynőjévé. A producer beszólt neki nyilvánosan: “Ki vagy te, hogy elrontsd azt, aminek megalkotásával tehetséges emberek hónapokat töltöttek?! Remélem van képességed máshoz is, minthogy a szórakoztatóiparban dolgozz.” Ez utóbbi mondat felér egy feketelistázásra vonatkozó célzással. Nicole sem szabadkozott. Azzal zárta az ügyet: “Nem forgatják újra ügyetlen vétségem miatt az epizód befejezését. Úgyhogy utálkozók fogjátok be és hagyjatok békén. Nőjetek fel és legyen saját életetek.”

Pizzaundor

Egy texasi tinilány, Cella éppen egy pizzériában vállalt állást, amikor azt írta: “Holnap kezdem ezt a kiba**ott melót.” A Jet’s Pizza azon éttermének vezetője, ahol Cella munkába készült állni, észrevette a beszólást. Másnap, amikor megjelent a pizzériában, a főnök azonnal menesztette.

Munkaiszony

A 22 éves Connor azt írta: “A Cisco épp most ajánlott fel nekem egy állást! Most mérlegelnem kell, hogy a zsíros fizetést akarom, vagy a napi ingázást San José-ba, és azt, hogy utálom a munkám.” Percekkel később a Cisco egyik alkalmazottja észrevette a megjegyzést és kérdőre vonta a hölgyet. “Ki a HR-es? Biztos vagyok benne, szeretné tudni, hogy utálni fogod a melód. Mi itt a Ciscónál értünk a webhez.” A szóváltást felkapták. Connorra ráakaszották a Zsíros Cisco becenevet. Connor később azt mondta, hogy a bejegyzést akkor rakta fel a netre, amikor már visszautasította az állást. Elhiggyük neki? Vagy az történt, hogy kirúgták és utána savanyú a szőlő?

Kresz-gebasz

A Chrysler közösségi média stratégájának, Scottnak elege lett az arrogáns, antiszociális autóvezetőkből: “Ironikus, hogy Detroitot motorvárosnak hívják, mégis senki sem tudja, hogy a pi**ába kell rendesen vezetni.” Hogy eleresztett egy ilyen beszólást, az talán még nem lett volna baj (bár e felől is kétségünk lehet), csakhogy azt felejtette el, hogy a Chrysler oldalán keresztül volt éppen bejelentkezve a Twitterre, nem a saját accountján. Vagyis kvázi hivatalos, céges nyilatkozatként tette közzé átkozódását. Meg is kapta az elbocsátó szép üzenetet.

Mit tegyen a munkáltató?
A Munka Törvénykönyve kifejezetten lehetővé teszi a munkáltatónak, hogy munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizze munkavállalóját. (Sokan már a jelentkezéskor csekkolják a Facebook-profilt.)
Figyelembe véve, hogy e tárgyban viszonylag kevés bírói ítélet áll rendelkezésre, a munkáltató akkor jár el körültekintően, ha belső szabályzatban rögzíti fontosabb elvárásait, ideértve az internet-, email-, esetleg közösségi oldal használattal kapcsolatos rendelkezéseit. Ezekben többek között azt is fontos tisztázni, hogy engedélyezi-e az általa biztosított eszközök magáncélú használatát, mely magatartásokat tilalmaz, illetve az ellenőrzést technikailag hogyan bonyolítja le.
Abban az esetben, amennyiben a munkáltató a munkavállaló személyiségi jogát korlátozza – márpedig a véleménynyilvánítás korlátozása ide tartozik – vizsgálnia kell, hogy gazdasági vagy más érdekei arányban állnak-e a munkavállaló személyiségi jogának korlátozásával, illetve, hogy a korlátozás adott esetben feltétlenül szükséges-e. A korlátozás módjáról, feltételeiről és várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell, a korlátozás pedig kiterjedhet a munkavállaló munkahelyen kívüli magatartásaira is különösen, ha a munkavállaló vezető beosztásban, vagy egyéb fontos pozícióban van. A munkáltatónak épp ezért célszerű szabályoznia a nevében tett nyilatkozatok megtételének módját, rendelkezni az előzetes egyeztetés kötelezettségéről.

Sodrásban

Gilbert Gottfried humorista ilyen rosszízű vicceket eregetett a neten 2011-ben, amikor a cunami elárasztotta Fukusimát Japánban: “A japánok nagyon fejlettek. Nem járnak a tengerpartra. A part jön hozzájuk.” A dologban az volt a ciki, hogy Gottfried az Aflac biztosítótársaság reklámjainak hangja. Az Aflac pedig forgalma 75%-át japán klienseknek köszönheti. Fel is mondtak neki.

Hezbollah

A CNN vezetőszerkesztője, Octavia Nasr a Hezbollah spirituális vezetője, Mohamed Husszein Fadlallak ajatollah halálakor azt írta a Twitteren: “Szomorúan vettem a hírt, mert nagyra becsülöm őt.” Mindebben az volt a bibi, hogy az ajatollah állítólag 260 amerikai polgár haláláért felelős. A CNN kirakta Nasr szűrét, mondván a szerkesztőnek “sérült a hitelessége.”

Taperolás

Nir Rosen újságíró, a New York University Center on Law and Security munkatársa, bepipult az egyiptomi Tahrir téri események láttán: “Lara Logannak felül kellett múlnia Andersont.” Anderson Cooper ugyebár a CNN tudósítója, akit fejbe vertek a téren. Logan a CBS munkatársa, akit szexuálisan zaklattak a tüntetők. Rosen azzal bagatellizálta Logan traumatikus tapasztalatát, hogy “őt is megtaperolták, mint több ezer más nőt”. Rosen a nap végén már szabadkozott kijelentéseiért, másnap pedig benyújtotta felmondását az NYU-n.

Pisztollyal

A Houston Rockets baseballcsapat digitális kommunikációs menedzsere egy meccs közben azt írta a Twitteren, egyértelműen arra utalva, hogy elbánnak a rivális teammel: “Shhh. Csak csukd le a szemed. Mindjárt vége.” Nem, ez nem meditációs mantra volt. Ugyanis a két mondat fölé két ikont biggyesztett: egy ló fejét. És egy feléje mutató pisztolyt. A konkurens csapat, a Mavericks néhány perc múlva azt válaszolta: “Nem valami menő. De azért mi sok szerencsét kívánunk nektek a meccshez.” A Rockets hivatalosan bocsánatot kért, és a férfit rövid úton ki is rúgták az állásából.

AIDS

Egy Justine nevű szőke hajú hölgy, aki az InterActiveCorp-nak (IAC) volt a PR-tanácsadója mindössze 170 követője volt a Twitteren, aztán “rajongói bázisa” hirtelen nagyon megugrott. Olyasmi révén, amire nem számított: megbotránkoztatott másokat. “Megyek Afrikába. Remélem nem kapok AIDS-t. Csak viccelek. Én fehér vagyok!” Egy újságíró észrevette a megjegyzést, újraposztolta, és hamarosan önálló életre kelt az idézet, mivel a zsurnalisztának 15 000 követője volt.
Az utálkozók a Twitteren létrehozták angolul a “LandoltMárJustine” jelszót, s ott adtak hangot felháborodásuknak. Justine-t elbocsátották állásából.

Melegek

Az azonos neműek közötti házasságot ellenző Damian Goddard torontói tévés sportújságíró azt írta a neten, hogy teljes mértékben támogatja Todd Reynolds hokiügynököt, aki “tradicionális és igazi” házasság megőrzéséért emelte fel szavát. (Reynolds-nak akkor nyílt ki a szája, amikor a New York Rangers-nél játszó Sean Avery szerepelt egy videóban a New Yorkers for Marriage Equality számára, mely a melegek házasodáshoz való jogát támogatja.) Goddard is elvesztette az állását.

Nemi erőszak

CeeLo Green Grammy díjas énekes és valóságshow-sztár, aki azt állította magáról, hogy fiatalkorában “kleptomániás, piromániás, és egyáltalán, mániás” volt, a bíróságon ártatlannak vallotta magát, miután azzal vádolták meg, hogy ecstasy-t adott egy nőnek. A hölgy azt állította, hogy nem tud visszaemlékezni rá, mi történt a vacsorarandi között és a másnapi ébredés között, amikor meztelenül találta magát a rapper ágyában. Ebből ugyebár az érződött ki, hogy a celeb közösült vele – konszenzus nélkül. Green ügyvédje azt állította a bíróságon, hogy a nővel kölcsönös megállapodáson alapuló, konszenzusos szexet folytatott. Grene azt tweetelte: “Akiket tényleg megerőszakolták, emlékeznek!” Majd bocsánatot kért és megszüntette Twitter-accountját. A TBS tévécsatorna viszont megszüntette Green valóságshowját. Greent -akit a Crazy és a Fuck You(!) című slágerek révén ismerhetünk- 3 év felfüggesztett szabadságvesztésre és 45 nap közmunkára ítélték.

A szex és a kiskorú

Catherine Deveny, az ausztrál The Age tárcaírója azt írta, hogy reméli, a krokodilvadász Steve Irwin 11 éves lányát végre megdöngetik. Mármint az ágyban.
A lap felmondta szerződését az újságíróval. Deveny példája azért egyedi, mert nem kért bocsánatot. Mindössze annyit írt, humorérzéke “erősen szubjektív”.

(A Business Insider és a wrap.com összeállításai és a Wikipedia alapján)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek