A pacemakeren át ölhet is a hacker

2017. szeptember 05. kedd - 18:29 / piacesprofit.hu
  •    

A hacker-bűnözés gyilkos formájának veszélyére figyelmeztetett az USA Belbiztonsági Minisztériuma: a számítógépes támadó a szívbetegek mellkasába ültetett szívritmus-szabályozót (pacemakert) megtámadva le tudja meríteni annak elemeit, vagy meg tudja változtatni a szerkezet, ezzel a szív működését, ami a beteg halálához is vezethet. Magyarországon is beültethették azokat a szívritmus-szabályozókat, amelyekre az Egyesült Államokban most felhívták a figyelmet.

Az adott pacemakerekre bárki rácsatlakozhat szabadon megvásárolható transzmitter segítségével. A veszélyre a MedSec, egy, az orvosi berendezések számítástechnikai biztonságát vizsgáló amerikai cég hívta fel a figyelmet és az illetékes kormányhivatal visszahívta az Abbott cég 456.000 pacemakerét. A döntés szerint nem szükséges a berendezéseket eltávolítani a betegek mellkasából, elegendő, ha a kívülről vezérelhető berendezés szoftverét úgy frissítik, hogy az ellen tudjon állni a külső beavatkozásnak. A MedSec már tavaly figyelmeztetett az Abbott cég termékeinek hiányosságára, amit a vállalat először tagadott, sőt, be is perelte a leleplezőt. Az ügyre januárban a G Data Magyarországon is felhívta a figyelmet.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Az Abbott (korábban St. Jude Medical) orvosi eszközöket gyártó vállalat hat modellje érintett: az Accent, az Anthem, az Accent MRI, az Accent ST, az Assurity és az Allure, ezek között Magyarországon forgalomba került eszközök is lehetnek. Az interneten fellelhető, 2014. június 11-én aláírt OEP-szerződés értelmében hazánk 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból, de nincs adat arról, ezekből hányat ültetettek be.

Az Egyesült Államokban a betegeknek kezelőorvosuknál kell jelentkezniük a frissítésre, amely mindössze három percet vesz igénybe. A cég közleménye szerint a kijavítandó biztonsági hibákat senki sem használta ki, az újonnan gyártott eszközökre pedig a frissebb szoftvert telepítik, amely már csak engedélyezett eszközöktől fogad el változtatásokat, így küszöbölték a behatolás lehetőségét.

Nem minket céloznak a kiberbűnözők – egyelőre
Három hónap alatt ötmillió kibertámadást követtek el, a támadások számának növekedése a negyedév végén érte el a csúcspontját, ami megmutatja, mennyire féktelen a kiberfenyegetések skálája – derült ki a Kaspersky Lab legújabb jelentéséből.