“Veszélyes játékot játszik a Fidesz”

2010. június 05. szombat - 11:40 / PP/MTI
  •    

A magyar gazdaság nincs vészhelyzetben, Kósa Lajos nyilatkozata a gazdaság rossz állapotáról "kicsit veszélyes játék" - idézte Nigel Rendell, a londoni RBC Capital szakértőjét az amerikai Bloomberg Businessweek. A szakértők bizonytalanok a BUX-al kapcsolatban, akár nagy kitörés, vagy nagy zuhanás is lehet.

 

Jelentősen nőtt az ipari termelés
Az ipari termelés áprilisban 9,7 százalékkal nőtt a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok szerint az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes számok alapján pénteken. Az idén áprilisban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index 1,1 százalékkal emelkedett. A termelés volumene az év első négy hónapjában 5,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A termelés tavaly december óta emelkedik a bázishoz képest, míg a válság hatásaként 2008 októberétől 2009 novemberéig folyamatosan alacsonyabb volt, mint az előző évi havi termelés..

A Fidesz ügyvezető alelnöke egy konferencián azt mondta: "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük". Úgy fogalmazott, a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és "a krízis időszakára" egy átmeneti, legfeljebb két évre szóló forgatókönyvet kell megalkotni. "A kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg" – mondta.

A Businessweek megjegyezte: a forint a világ valutái közül (a Bloomberg 170 helyzetét kíséri figyelemmel) a legnagyobb esést szenvedte el, miután a kormányzó párt vezető politikusa arra utalt, hogy Magyarországot egy görög típusú válság fenyegeti.

Visszanyerni a bizalmat

Manik Narain, a londoni UBS AG feltörekvő piaci stratégája azt mondta: a görög válságra vonatkozó utalások egyértelműen félelmet keltettek a piacokon. Hozzátette: a befektetőknek feszes költségvetési politikára van szükségük ahhoz, hogy megmaradjon bizalmuk a magyar eszközök iránt.

Simon Quijano-Evans, a bécsi Credit Agricole Cheuvreux feltörekvő piaci vezető elemzője kifejtette: gyors kormányzati kijavító lépésre van szükség az IMF-fel és az EU-val közösen a piacok megnyugtatására és a bizalom visszanyerésére

A magazin idézte José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel való brüsszeli találkozója után úgy nyilatkozott: Magyarország "nagyon kényes helyzetben" van. Sürgette a magyar kormányt, hogy folytassa a költségvetési hiány lefaragását célzó erőfeszítéseket, és gyorsítsa fel a pénzügyi konszolidációt.

Akár emelkedés is jöhet a budapesti értéktőzsdén

Málits Gergely, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője abban bízik, hogy megnyugszik kissé a piac, és mind a részvényárak, mind a forint korrigálnak a csütörtöki gyengülés után. Hozzátette, hogy mindez persze függ a külföldi piacok mozgásától.

Sokan féltik a forintot
Sokan féltik a forintot

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, ha nem sikerül gyorsan helyreállítani a hirtelen megindult bizalomvesztést – amire egyelőre inkább csak az üzletkötők ültek fel -, lehet, hogy ez csak az első lépése lesz egy drasztikusabb folyamatnak. De mivel a világban töretlen a jókedv, ez az alulteljesítés egy nagyobb emelkedésnek is megágyazhat, ha úgy dönt a piac, hogy még sincs itt akkora baj, mint Görögországban – fűzte hozzá.

Az Erste Befektetési Zrt. mai tőzsdei elemzésében úgy vélte, hogy a kicsit negatívabbá váló nemzetközi hangulatban a bizonytalanság növekedése továbbra is nyomás alatt tarthatja a magyar eszközöket. Ezért további csökkenésre számítanak a részvénypiacon, míg az euró-forint keresztárfolyam esetében bíznak az 283 forintos ellenállás működésében.

Kissé erősödött a forint pénteken délelőtt

Az euró árfolyama 280 forint körüli szinten stabilizálódott, míg csütörtök este és péntek hajnalban is 282 forint fölötti jegyzések is voltak. Pénteken 10 órakor az eurót 279,73 forinton jegyezték. Előző nap 274 forint körüli szintről délutánra 280,20 forintra emelkedett az euró árfolyama.

A kereskedők szerint a piac várja a kormány részéről a hivatalos reagálást az előző napi kijelentésekre. A forint ugyan némileg stabilizálódott, de továbbra is alulteljesítő a régiós devizákhoz képest. A kereskedők úgy vélik, nem valószínű, hogy jelentősen – 280 alá – erősödjön a forint az euróval szemben.

Oszkó készül a hétvégére
Készülve a hétvége csontvázszínházára, elsőként nyilvánvalóan a költségvetési hiánycéllal kapcsolatos véleményeket és bejelentéseket próbálom majd összeollózni – írta Oszkó Péter, a VG online üzleti blogján. „Már csak azért is, hogy alaposabban kiismerjük a politikusok számtan, illetve számmisztika iránti elkötelezettségét, s kialakuljon bennünk a kellő óvatosság miden olyan számadattal kapcsolatban – legyen akár kedvező, akár kedvezőtlen – amely pártpolitikus száját hagyta el” – közölte a volt pénzügyminiszter. Szerinte kérdés az is, hogy a világban milyen kép él Magyarországról, „ha már új kormányunk vezető politikusai, például Varga Mihály vagy Kósa Lajos ezt a feladatot mai megnyilatkozásaik alapján nem tartják különösebben fontosnak”.