Valami történik a magyar gazdaságban

2013. január 21. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Csaknem tavalyi csúcspontjára jutott januárban a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az emelkedés egyenként kis, esetenként apró lépésekkel, de negyedik hónapja tart. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint a mostani javulás a fogyasztói várakozások megugrásának következménye, az üzleti bizalmi index ugyanis nem változott.

Az üzleti szférán belül januárban a szolgáltatásokon kívül minden ágazat pesszimizmusa enyhült. Az ipari várakozások 2012 tavaszi szintjükre emelkedtek. Javult az elmúlt időszaki és a következő három hónapra várt termelés megítélése, csökkentek a saját termelésű készletek. Kissé még a rendelésállományokat is jobbnak látták a válaszadók, mint decemberben, de ezen belül az exportrendeléseket valamelyest romlónak. Az építőipari bizalmi index januári emelkedése ellenére sem érte el novemberi szintjét. Javult az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése. A kereskedelmi bizalmi index értéke kissé a novemberi szint fölé emelkedett. Az eladási pozícióról alkotott vélemény ugyan romlott, de a készletszint és a várható rendelések megítélése kedvezőbb lett. A szolgáltatói bizalmi index zuhanása a kiugróan magas decemberi szinthez képest következett be, a januári érték nem sokkal rosszabb a novemberinél. Januárban gyengült az előző időszaki és a várható forgalom megítélése is.

Forrás: GKI

A foglalkoztatási szándék az iparban javult, elsősorban a kkv-szektorban. Az építőiparban nem változott, a szolgáltató és főleg a kereskedelmi cégek körében viszont romlott. Kissé enyhült a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az iparban az áremelési várakozások mértéke nőtt, köre csökkent. Az áremelési várakozások az építőiparban nem változtak, továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak jelentős többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt nem változott az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke csökkent. A szolgáltatók árvárakozása nem változott. Enyhült viszont a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság kilátásainak igen pesszimista megítélése januárban minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban a novemberi és decemberi kismértékű emelkedést követően jelentősen megugrott, s másfél éves csúcsára jutott. A lakosság főleg saját pénzügyi helyzetét, de megtakarítási lehetőségeit is sokkal jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a következő egy évben erőteljesen javulónak gondolták.

Azt sem tudják, hova kapjanak a kkv-k
Nagyfokú bizonytalanság tapasztalható a vállalkozások körében, mivel az elmúlt egy évben folyamatos ingadozás jellemzi a K&H kkv bizalmi indexet. Az előző negyedéves hangulatjavulás után most ismét romlottak a várakozások, így jelenleg -35 ponton áll az index. A kkv-k pesszimizmusa leginkább azzal magyarázható, hogy tovább romlott a gazdaságpolitika, a közterhek és a versenyhelyzet változásának értékelése. Emellett a bankok megítélése mélypontra került, feltételezhetően a növekvő közterheknek köszönhető emelkedő díjszabások miatt, ezen túl a válaszadók a hitelkamatok növekedését prognosztizálják. Mindeközben pozitív változás tapasztalható az európai uniós pályázati lehetőségek és a munkaerőhelyzet megítélését illetően – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből.