Újra népszerű lett tavaly a lakáshitel

2015. január 07. szerda - 20:25 / piacesprofit.hu
  •    

Csökkent a hitelköltség, erősödött a háztartások részéről a bizalom, és aktívabban hiteleztek a bankok – mindezek eredményeképpen 2014-ben a lakossági lakáshitelezés 60 százalékkal bővült az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Kép: Pixabay

A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya hosszú évek óta először 2014-ben lépte át a 20 százalékot, az év második felében pedig már a 25 százalékot is elérte. Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáshitelek átlagösszege idén 7,5 millió forint volt, ami a válság éveihez képest több mint egymillióval magasabb. A hitelközvetítő szerint a lakáshitelezés növekedése 2015-ben is kitart, 2014-hez képest akár 10-15 százalékos növekedés is várható. Az még kérdéses, hogy az MNB adósságfék-szabályai mennyire fogják majd vissza a bővülést a jövőben, de előreláthatóan a bankok 2015-ben továbbnövelik hitelezési aktivitásukat.

Többen és több lakást veszünk hitelből, komoly bővülés 2014-ben…

2013-ban 150 milliárd forintnyi lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok, ami sokéves negatív rekord. Ezt a szintet idén már augusztusban elérte a piac. Az egész éves bővülés 60 százalék körül várható, a felfutás egész évben töretlen volt, így az OCHC becslése alapján 2014-ben várhatóan 240 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeznek ki a pénzintézetek. „Az idei nagy relatív növekedésben a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszik, de egyértelműen látható, hogy mind a bankok, mind a lakosság aktívabbak lettek a lakáshitelpiacon – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. – Az elmúlt években 10-15 százalék volt a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya. Ez az arány idén átlépte a 20 százalékot, sőt az év második felében a 25 százalékot is megközelítette az Otthon Centrum által bonyolított vásárlások esetében.” A hitelezés fellendülése a lakáspiaci forgalom növekedésében is tetten érhető, 2014-ben körülbelül 20 százalékos volt a bővülés.

A bővülés mögött több tényező áll. Egyrészt 2012 közepe óta folyamatosan csökken a kihelyezett lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója, valamivel 6 százalék feletti értékével az év végére megközelítette a devizahitelek válság előtti szintjét. Másrészt a háztartások várakozásai jelentősen javultak, a bizalom kezd visszatérni, ami a nagyobb hitelfelvételi hajlandóságban is megmutatkozik. Harmadrészt az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai szerint a bankok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hitelezés felfuttatására, ügyfélcsalogató akciókkal, kedvezményes feltételekkel.

Módosult a lakáshitel támogatás szabályozása
2015-re nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem idén január 1-től a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM rendelet is módosult.

„Az alacsony alapkamat miatt egyre több hitelfelvevő érdeklődik a hosszabb kamatperiódusú termékek iránt” – tette hozzá Bánfalvi László. Korábban a 3-6-12 hónapos periódusok voltak jellemzőek, az idei évben az ennél hosszabbak – főleg éven túliak – is elterjedtek. A családok bizalmának növekedését az is jelzi, hogy idén több mint egymillió forinttal emelkedett az átlagos lakáscélú hitelösszeg az elmúlt évek átlagához viszonyítva. Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáshitelek átlagösszege az idei évben 7,5 millió forint volt.

2014-ben szélesebb ügyfélkör jelent meg a hitelpiacon; az OCHC szerint sokan nem tőkehiányból, hanem a kedvező kamatkörnyezet miatt döntöttek a hitelfelvétel mellett. Emellett, egyre inkább jellemző, hogy nemcsak a 10 millió forint alatti kisebb , de 20-30 millió forintos hiteleket is szívesen vesznek fel az ügyfelek, akár ingatlanbefektetési célra is.

Lakáspiac: egész évben napsütés
A lakáspiac 2014-es éve több szempontból is eltért az elmúlt évek válság tépázta trendjeitől: tavaly már nemcsak az élethelyzetből adódó változások generáltak adásvételeket, de megjelentek a befektetők is, és a háztartások bizalmának visszatérésével pedig egyre többen valósították meg a korábbi években elhalasztott vásárlásaikat.

…ami 2015-ben is folytatódhat

A 2014-ben elindult fellendülés nagy valószínűséggel 2015-ben is folytatódik. Van azonban néhány tényező a piacon, amely komolyan befolyásolhatja a jövő évi trendeket. Az első ilyen a 2015-ben életbe lépő MNB adósságfék-szabályozás. Ez valójában két szabályt jelent, egyrészt a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót (JTM), ami a hitelfelvevő legális jövedelmének arányában korlátozza a törlesztőrészletet, másrészt a hitelfedezeti mutatót (HFM), amely a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitelösszeget. A szabályok féken tarthatják a hitelezés túlzott felfutását.

Kérdés az is továbbá, hogy a devizahiteles csomag előírásainak alkalmazása mennyi erőforrást fog a bankoknál lekötni, illetve elvonni az új hitelek kihelyezésétől. Ez azonban csak egy egyszeri hatás, az elszámolások megtörténtével a kapacitások felszabadulhatnak, és ha a veszteségek nem tépázzak meg túlságosan a bankokat, az új hitelek kihelyezésére tudnak koncentrálni.

Az öngondoskodásnak, előtakarékosságnak nagy szerepe lesz jövőre is. A kedvező támogatási rendszernek köszönhetően a lakás-takarékpénztári megtakarítások továbbra is népszerűek lesznek.

„Tapasztaltunk szerint a bankok többsége eltökélt a hitelezés további növelése mellett – mondta Bánfalvi László. – Várakozásaink szerint tovább bővülhet a lakáscélú hitelek kihelyezése, a 2014-es bázisra vetítve 1015 százalékos növekedést valószínűsítünk 2015-ben.