Új munkahely nincs, támogatás májusban lesz

2013. március 28. csütörtök - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

Továbbra sincs érdemi elmozdulás a munkaerőpiacon: a foglalkoztatás mérsékelten javult, a munkanélküliségi ráta nem változott, s az esztendő hátralévő részében sem számítanak áttörésre a piaci szereplők, ennek egyik feltétele a növekedés beindulása lenne, amelyről egyelőre nincsenek biztató adatok. Jó hír ugyanakkor, hogy a kormány végre döntött a minimálbér és a garantált bérminimum támogatásáról.

Az egy évvel korábbihoz képest 23 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a tavaly december és idén február  közötti időszakban és meghaladta a 3,817 milliót – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  A 15-64 éves korcsoportban 3,786 millióan dolgoztak, így 25 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban, amely ezzel az  adott korcsoporton belül 56,5 százalékos aránynak felel meg, s 0,7 százalékpontos emelkedést takar. Az előző, tavaly novembertől januárig tartó három hónappal összehasonlítva azonban  37,7 ezerrel – a 15-64 évesek között 36 ezerrel – csökkent a foglalkoztatottak száma, a foglalkoztatottsági ráta 0,5, illetve 0,6 százalékponttal csökkent a korábbi 50,4 és 57,1 százalékról.

Májusban fizetik a minimálbér-támogatást
A kormány március 27-i ülésén döntött a minimálbér és a garantált bérminimum idei emelésének egyes ágazatokban történő támogatásáról. A döntés szerint abban a 11 ágazatban kerül sor a legkisebb bérek emelésének első félévi költségének támogatására, amelyekről tavaly év végén megállapodás jött létre a Kormány és a Versenyszféra Állandó Konzultációs Fórumán. Ezen szektorokban 260 ezer fő munkahelyének a megőrzése biztosítható.
A támogatásról a kormányrendeletben részletezettek szerint a munkáltató által benyújtott kérelem alapján a munkaügyi központ dönt. A vonatkozó jogszabályok hatályba lépését követően várhatóan április második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani. Az elbírálás folyamatos lesz, a vállalkozók előre láthatóan májustól kapják meg a támogatást, amelyet egy összegben folyósítanak majd, és kizárólag a minimálbér és a garantált bérminimum emelés bér és járulékköltségeinek fedezetére használható fel. A támogatás felhasználásáról augusztus végéig a munkáltatóknak el kell számolniuk a munkaügyi központ felé.

Nincs érdemi elmozdulás a foglalkoztatásban

A 15-64 éves férfi népességből 2 millió 29 ezren voltak foglalkoztatottak,12,3 ezerrel többen, mint az előző év azonos időszakában. Ezzel a férfiak foglalkoztatási rátája 0,9 százalékponttal, 61,7 százalékra nőtt, ami azonban vissza esés az előző háromhónapos időszak 62,5 százalékos arányához képest, amikor 25 ezerrel  többen dolgoztak. A 15-64 éves nők közül 1 millió 757 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 12 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Ez foglalkoztatási rátájuk 0,6 százalékpontos javulását eredményezte, 51,5 százalékra.

A 15-24 éves korosztályban 218 ezren álltak alkalmazásban, a korcsoport foglalkoztatási rátája az egy évvel korábbihoz képest 1,5 százalékponttal, 19 százalékra emelkedett. A legjobb munkavállalási korú 25-54 éves foglalkoztatottak létszáma stagnált, az idősebb 55-64 éveseké nőtt. Ezen korcsoportok foglalkoztatási rátája 0,2, illetve 1,2 százalékponttal 73,4, illetve 36,7 százalékra emelkedett a KSH adatai szerint.

Stagnált a munkanélküliség

Ugyanezen időszakban 502 ezer fő volt a munkanélküli, ami az egy évvel korábbi 11,6 százalékossal megegyező munkanélküliségi rátát takar. A férfiak között a munkanélküliség aránya 0,3 százalékponttal nőtt és 12,1 százalékos volt, a nőknél 0,3 százalékponttal javult és 11,0 százalékra csökkent: 2012. december-2013. februárban 282 ezer férfi és 220 ezer nő volt állás nélkül.

Évi 500 milliárdba kerülnek a munkanélküli fiatalok
A fiatalok munkaerőpiacról való kikerülése 2011-ben 153 milliárd euró gazdasági veszteséget okozott az Unióban. Magyarország az éves GDP-jének két százalékát veszíti el emiatt. A MGYOSZ ezért megoldási javaslatokat dolgozott ki a helyzet javítására.

A munkanélküliek 17,9 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 29,2 százalékos munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A 25-54 évesek, vagyis az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,8 százalékos volt, ami egy évvel azelőttihez képest  0,2, az egy hónnappal korábbival szemben 0,8 százalékpontos növekedésnek felelt meg. Az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája 2,2 százalékponttal, 7,3 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 45,6 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,7 hónap volt. 2013. február végén több mint 676 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 4,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az idén sem lesz áttörés

A foglalkoztatási adatokban a piaci szakértők az idén nem várnak jelentős javulást. Nyeste Orsolya, az Erste elemzője jelezte: szezonális hatásoknak tudható be, hogy az őszhöz képest 2012 decembere és 2013 februárja között csökkent a foglalkoztatottság. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a hosszabb távú adatok szerint 2011 végén – a szezonális hatások ellenére is – kisebb volt a visszaesés a foglalkoztatottak számában. Tavaly – úgy tűnik – nem azokban a szegmensekben lett több embernek munkája, ahol ez tartósan fennmaradhatott volna. Összességében tehát a közmunkák kifutásával azonnal visszaesés jelentkezik a foglalkoztatottságban – húzta alá az elemző.

Új munkahely a jogszabályváltozástól nem lesz
Noha elkészítésének egyik fő indoka volt, az új munka törvénykönyve (Mt.) nem járul hozzá érdemben új munkahelyek létrejöttéhez – derül ki a BDO Magyarországnak a legnagyobb 500 hazai nagyvállalat körében végzett Munkaügyi helyzetkép top500 című felméréséből.

A mostani foglalkoztatási adat ugyanakkor Nyeste Orsolya szerint annak fényében, hogy az év végén a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a bruttó hazai termék (GDP), nem meglepő. Idén is csak lassú javulás várható a gazdaságban, így a foglalkoztatottak száma sem fog jelentősen nőni. Az Erste előrejelzése szerint 2013-ban a tavalyihoz hasonló, 10,8-11 százalékos munkanélküliségi ráta várható.