Tőkepótlásra szorulnak a bankok

2011. október 27. csütörtök - 15:39 / PP/MTI
  •    

Egy kivételével feltőkésítésre szorulnak a Magyarországon működő külföldi tulajdonú bankok anyavállalatai az Európai Tanács szerdai döntése alapján - olvasható ki az Európai Bankfelügyeleti Hatóság adataiból.

a
Fotó:
PP/Förster Tamás

A szerdai EU-csúcson (amiről itt olvashat részletesebben) 9 százalékban határozta meg az uniós kormány-, illetve államfők testülete azt a tőkemegfelelési küszöböt, amelyet a nemzetközileg tevékeny uniós székhelyű bankoknak jövő nyárig el kell érniük. A 9 százalékos, úgynevezett első körös tőkemegfelelési mutató (core Tier 1 capital ratio) azt jelenti, hogy legkevesebb 9 százaléknyi tőkét kell tartalékban tartani a kockázattal súlyozott mérlegfőösszeghez képest.

Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) a legutóbbi banki terheléspróbán 91 bankot vizsgált, ezek közül 11-nek van magyarországi érdekeltsége a Magyar Bankszövetség tagnévsora alapján. A 11 anyabank közül csupán egy társaság, a belga KBC – a K&H Bank Nyrt. tulajdonosa – teljesítheti pótlólagos tőkebevonás nélkül a 9 százalékos követelményt a nyári stresszteszt eredményeit bemutató EBA-jelentés alapján, amely szerint a KBC tőkemegfelelési mutatója 2010 végén 10,5 százalék volt, és 10 százalék maradna akkor is, ha a hatóság által modellezett helyzetek közül a kedvezőtlen forgatókönyv valósulna meg. A vizsgált társaságok mérlegéből származó tényadatok alapján a KBC mellett még két bank lépte át tavaly év végén a 9 százalékos küszöböt – a német Commerzbank 10 százalékos értékkel, valamint az MKB Bank Zrt. fő tulajdonosa, a Bayerische Landesbank 9,3 százalékkal -, de a feltételezett negatív fordulat esetén minkét társaság mutatója a határérték alá süllyedne. A legalacsonyabb, 5,8 százalékos tőkemegfelelési mutatót az olasz Banco Popolare – a Banco Popolare Hungary Bank Zrt. anyavállalata – érte el tavaly.

Az EBA negatív forgatókönyvének megvalósulása esetén a leggyengébb helyzetbe a Magyarországi Volksbank Zrt. alapítója, az Österreichische Volksbanken (ÖVAG) kerülne, a társaság tőkemegfelelési mutatója a 2010 végi 6,4 százalékról 4,5 százalékra csökkenne. Az EBA csütörtökön kiadott közleménye szerint azonban az ÖVAG olyan átszervezési folyamat alatt áll, amelynek a végén nem számít majd a nemzetközileg tevékeny európai bankok közé.

Negatív forgatókönyv
Az EBA nyáron – vagyis az euróövezeti államadósság-válság augusztusban kezdődött elmélyülése előtt – összeállított negatív forgatókönyve szerint az Európai Unióban és az euróövezetben az összesített GDP 2011-ben 0,4 százalékkal csökken, 2012-ben pedig stagnál a gazdaság. A munkanélküliségi ráta 2011-ben 10 százalék, 2012-ben 10,5 százalék, az infláció 2011-ben 1,5 százalék, 2012-ben 0,5 százalék lesz.