Szívesen tárgyalna hazánkkal az EU és az IMF

2010. szeptember 06. hétfő - 07:22 / piacprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság és az IMF is készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalásokat, amikor azok a hatóságok megítélése szerint eredménnyel járhatnak - áll Oli Rehn európai pénzügyi biztos Herczog Editnek adott válaszában. A szocialista EP-képviselő még júliusban kérte ki a Bizottság álláspontját azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel folytatódhatnak a kormány és a pénzügyi szervezetek között hirtelen megszakadt tárgyalások.

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a tárgyalások idején nem tudott részletes felvilágosítással szolgálni számos, nyitott kérdéssel kapcsolatban. Az eddig fontolóra vett korrekciós intézkedések például még mindig elmaradnak a szükséges kiigazítás mértékétől, és túlnyomó részben átmeneti jellegűek. Így a kormánynak arra vonatkozóan is fokozott és hiteles erőfeszítéseket kell tennie, hogy 2011-ben a GDP 3%-a alá csökkentse a hiányt – áll a biztos válaszában. Magyarország ugyanis az egyetlen olyan tagállam, amelyre vonatkozóan 2004 óta áll fenn túlzott hiány esetén követendő eljárás, és a hiánycél teljesítésére vonatkozó határidőt eddig már két alkalommal elhalasztották.

Az uniós biztos aggodalmát fejezi ki a pénzügyi szektort érintő különadóval kapcsolatban is, és felhívja a figyelmet arra, hogy a különadó ebben a formában nagyon kedvezőtlen hatással lehet az országgal kapcsolatos befektetői hangulatra és a gazdasági növekedésre. Emellett a küldöttség úgy találta, hogy a számos más jogszabályt érinto ugyanezen törvény több eleme – abban a formában, ahogy a tárgyalások idején a parlament elé került – vélhetően nem felel meg az uniós jognak. A küldöttség továbbá emlékeztette a kormányt azon kötelezettségére, hogy a Nemzeti Bank számára teljes függetlenséget kell biztosítania.