Össztűz a bankadóra, a Fidesz ellenáll

2010. július 05. hétfő - 19:06 / PP/MTI
  •    

Korábban az Európai Központi Banknak és a GKI-nak sem tetszett, most a Monetáris Tanács nyilvánította ki, hogy a bankadó számottevő növekedési veszteséget okozhat és gyengítheti a magyar gazdaság stabilitását. Matolcsy szerint a kormány mindenképpen érvényesíteni fogja a jogszabályt.

A testület az MNB honlapján üdvözölte a kormány azon törekvését, hogy a költségvetés egyensúlyát folyamatosan biztosítsa, ugyanis a befektetői bizalom megőrzése az ország kiemelt érdeke. Aggodalomra ad viszont okot, ha a költségvetési fegyelem helyreállítása érdekében hozott intézkedések más makrogazdasági kockázatok felépüléséhez járulhatnak hozzá. A kormány által tervezett mértékű, a hazai pénzügyi szervezetekre kivetendő különadó csökkentheti a hazai bankrendszer tőkevonzó és hitelezési képességét, s ezzel rövid és hosszabb távon számottevő növekedési veszteséget okozhat.

Az adó révén megvalósuló jövedelemelvonás gyengítheti a hazai bankszektor külső forrásgyűjtési képességét, és ezen keresztül a magyar gazdaság stabilitását.

Mások is tiltakoztak már

Aránytalanul nagynak minősítette a Magyarországon bevezetni tervezett bankadó mértékét az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. Ewald Nowotny a Dow Jones hírszolgálat bécsi keltezésű tudósítása szerint azt mondta: "Nagyon aggódom a magyarországi fejlemények miatt. A GDP-hez viszonyítva a tervezett bankadó nagyon magas, aránytalanul nagy". Szerinte egy ekkora adó nyilvánvalóan megnöveli a hitelfelvétel költségeit, és így végső fokon hátráltatja a gazdasági növekedést.

A GKI szerint „irreálisnak vagy súlyos károkkal járónak látszik a pénzintézetektől évente és különösen idén négy hónap alatt 200 milliárd forintot – éves nyereségük mintegy felét – beszedni. Ennek súlyos következményei lehetnek az amúgy is kemény finanszírozási feltételekre."

A Fidesz kitart a bankadó mellett

A kormány érvényesíteni fogja azt a jogszabályt, amely bevezeti Magyarországon a bankadót, és ezt meg fogja védeni a Bankszövetség támadásaival szemben, és az európai színtéren is – tájékoztatta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Fidesz-KDNP-frakciót. Minden olyan lépéssel kapcsolatban, amely a bankok részéről például a lakosság irányába próbálja hárítani a felelősséget, Matolcsy György kijelentette: a kormány minden eszközt meg fog ragadni azért, hogy az embereket megvédje "a bankok önkényétől".

Közölte azt is, hogy a beterjesztett törvényjavaslat szövege azt feltételezi, teljesülhet idén a 200 milliárd forint. (A kormány már az idén 200 milliárd forintot akar beszedni banki különadóként a pénzintézeti szektor szereplőitől. A bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak, ehhez jön az idei költségvetésben már szereplő 13,6 milliárd forint hitelintézeti járadék – ezt az OTP és az FHB fizeti -, így jön ki a 200 milliárd.)