Orbán: nem törvényes és nem fair a Bizottság

2012. február 26. vasárnap - 19:10 / PP/MTI
  •    

Orbán Viktor nem törvényes és nem fair eljárásnak nevezte a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztőségében tett pénteki látogatásakor azt a javaslatot, amelyet a Magyarországnak utalandó jövő évi kohéziós támogatások csökkentésére tett az Európai Bizottság. A német konzervatív újság szombaton a címoldalon kezdődő írásban számolt be erről.

kk
Orbán Viktor
Fotó: MTI

Orbán Viktor pénteki, egynapos hivatalos németországi útja alkalmából tett látogatást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében. A német konzervatív lap "Orbán tisztességtelen eljárást ró fel az EU-bizottságnak" címmel számolt be a magyar miniszterelnök kijelentéséről.

Orbán nem ellenzi, hogy a bizottság erős pozíciót foglal el az európai költségvetési poltikában,
azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak,
amint az Magyarország esetében történik.

Az írás bevezetőjében a FAZ kiemelte, hogy Orbán Viktor a lap munkatársai előtt visszautasította a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot, „nem törvényes, és nem fair" eljárásnak minősítve az Európai Bizottság (EB) törekvését. Orbán hangsúlyozta: a tagországi államháztartás feletti bizottsági ellenőrzés szigorítása „lényegében a mi kezdeményezésünkre" történt. „Nem értem, hogy elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben" gyakorolja a bizottság kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis „mindent megtesz az államháztartási konszolidációért" – mindta a kormányfő a szerkesztőségi beszélgetésen. Orbán Viktor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az EB esetleges politikai motivációit illetően, ugyanakkor közölte: mindent megtesz azért, hogy az uniós pénzügyminiszterek soron következő tanácsülésén – amelyre március közepén kerül sor – a testület ne kövesse az EB ajánlását – áll a német konzervatív lap beszámolójában.

Magyarország 2013
Magyar kormányzati számítások szerint 2013-ban Magyarországon lesz az egyik legalacsonyabb államháztartási hiány az Európai Unióban, az ország a hetedik vagy a nyolcadik helyet foglalja majd el a huszonhetek rangsorában – mondta Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztőségében, hangsúlyozva, hogy „nagyon komolyan” veszi a kohéziós támogatások befagyasztására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A magyar miniszterelnök felhívta a figyelmet a bizottság számításaira, amelyek szerint a deficit az idén a 3 százalékos határérték alatt lesz, jövőre pedig 3,25 százalék lehet, és visszautasította az EB állítását, amely szerint a reális hiány magasabb lenne, ha kiszűrnék az egyszeri intézkedések hatását. Azt mondta: az államháztartási helyzet alakulását valóban befolyásolják egyszeri hatások, ezek azonban nem érik el a brüsszeli bizottság által jelzett nagyságrendet. Orbán Viktor szerint a deficit nagyobbik része szerkezeti jellegű. A kormányfő hozzátette, hogy erről az EB döntése előtt egy nappal levélben tájékoztatta a testület elnökét, de nem talált meghallgatásra.

Kifejtette azt is: nem ellenzi, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési poltikában, azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, amint az Magyarország esetében történik. A FAZ beszámolójában megjegyezte, hogy brüsszeli várakozások szerint a pénzügyminiszterek a bizottság ajánlásának megfelelő döntést hoznak majd. Ebben „politikai megfontolásoknak is lehet szerepük" – tette hozzá a német konzervatív lap, utalva a Brüsszel által kifogásolt magyar törvényekre.